středa 1. ledna 2014

Nebylo to úplně nejvíc nejhorší...

Rok 2013 nebyl nakonec vůbec špatný. Spousta věcí se mi povedla, stanovené cíle jsem docela prošrkal, nějaké prachy jsem vydělal a taky jsem něco málo zažil a poznal. Však jste mohli některé mé počínání sledovat na tomhle blogu. 

Tentokrát vynechám klasické vzpomínání (ačkoliv jsem si ho sepsal) a raději se zaměřím na budoucnost, protože je spousta věcí které chci vyzkoušet, ve kterých se chci zdokonalit anebo se je naučit.

Po inspiraci od Lea Babauty jsem se rozhodl zkusit si dát "předsevzetí" a to každý měsíc se intenzivnějí věnovat právě jedné kategorii činností. To neznamená, že nebudu dělat nic jiného, ale bude to tak, že si stanovím několik úkolů, knih, materiálů které v dané oblasti budu chtít během jednoho měsíce udělat, nastudovat nebo přečíst.

Jaké jsou moje kategorie ve kterých se chci zlepšit?

Fyzická kondice a zdraví
- už mě nebaví zadýchat se při nesení tašky mezi autobusem a šalinou, na schodech... Musím cvičit, trénovat a jsem si toho vědom - dokonce jsem už párkrát cvičil pravidelně (a vím, že to má své pozitivní účinky i na mysl a energii), ale nepodařilo se mi vytvořit si kvalitní návyk takže do toho půjdu znovu.

Angličtina
- nemám problém se dorozumět, odpovědět anebo napsat e-mail ale slovní zásoba a výslovnost v konverzaci by si zasloužila rozvinout.

Psaní
- minulý rok jsem napsal více než sto článků a článečků a to nepočítám tento blog. Povídek a celkově kreativní tvorby ale bylo řádově méně. Neříkám, že se chci nutit do vymýšlení příběhů ale spíše se pustit do dokončení těch rozpracovaných a snad i zapracovat na stylu, gramatice a jiných potřebných vlastnostech.

Programování
- nemám problém se rychle naučit nějaký nový jazyk ale bohužel neumím žádný pořádně... Tedy jsem schopen učit ostatní, ale rád bych se zdokonalil i v samotném programování. Zkusit si vytvořit nějakou opravdu užitečnou aplikaci a proniknout hlouběji do nějakého zajímavého jazyka.

Grafika
- úplacnu si cokoliv snad v čemkoliv, ale i přestože mám i nějaké ty zkoušky s teorie tak mé věci nejsou "úplně ono". Rozuměj = chybí talent. Přesto bych se chtěl ale z dokonalit ve tvorbě užitné grafiky jako jsou vizitky, plakáty i weby. Důkladné studium teorie, barev i křivek by mi pomohlo.

Hardware, Softskills, Survival Skills, Foto a video... Mám tu seznam, ale pro představu co bych chtěl zkusit snad tento výčet snad stačí.

Ode dneška jsem tedy spustil projekt číslo 1 - Fyzická kondice a zdraví.

A co vy? Máte nějaká předsevzetí? Budeme si navzájem držet palce?

9 komentářů:

  1. Také jsem si napsal seznam, ale ještě nevím, jak se přinutit ho dodržet :) http://dobaeshopova.cz/465/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož četl jsem tvůj blog dopoledne a teď chtěl odpovědět, ale koukám, že už jsi stihl svůj článek odklidit... Tedy alespoň ho nemohu najít. :)

      Vymazat
    2. jj já si ty články přesunul na svoji doménu, http://skoula.cz :) na ten blog o eshopech se to nehodilo

      Vymazat
  2. Určitě držím palce, vytyčil jsi si nemalé cíle :) Já jsem si stejně jako minulý rok dal předsevzetí: "Nedávat si předsevzetí" :) a proto jsem na svém blogu ohledně shrnutí roku psal jen takové keci v kleci (viz. http://maxxxcomp.blogspot.cz/2014/01/loading-2014-please-wait.html), tvůj blog je velmi zajímavý a máš i podobný hudební a filmový vkus jako já, tak se budu těšit na další reporty toho jak ti půjde s tvými jednotlivými objekty zájmů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že se líbí - i když většina článků jsou jen pytloviny. :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Proto jsem si žádná obecná jednovětá nestanovil... Forma komplexních postupně řešených projektů mi přijde lepší. ;)

      Vymazat
  4. Klasický předsevzetí si letos nedávám, ale jedno mám a už na něm pracuju - udělat si víc času pro sebe, tím pádem pro lidi, na kterých mi záleží, a svoje záliby. Letošek v tomto směru byl tragický, což jste určitě postřehli i na fóru :D
    Tvoje předsevzetí jsou splnitelná, nemyslím, že bys měl nějak velký oči, takže pokud se do toho obuješ, tak to všechno zdoláš levou zadní. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ti to výjde a budeš na fóru každý den! :D
      A šup psát povídku!

      A souhlasím, že ne jen prací a studiem je člověk živ. ;)
      Tak ať se ti vyvede.

      Vymazat