sobota 4. ledna 2014

Projekt číslo 1: Fyzická kondice a zdraví

Cvičení není jen o získání svalů a předvádění se na pláži po důkladném pomazání olejem... Cvičení je hlavně o získání energie, schopnosti se nezadýchat na schodech nebo delší procházce ale také o celkovém zlepšení stavu těla i mysli. Spokojenosti.

Problém je, že jednorázové cvičení nemá valného smyslu a větu:"Od zítřka začnu cvičit." Slyšel anebo přímo řekl snad každý z nás. Rozhodnutí o pravidelném cvičení totiž není na týden, měsíc nebo rok o tom se rozhodujeme takřa na celý život. Je tedy třeba si z toho udělat zvyk asi jako vás rodiče naučili čistit si zuby anebo jak pozoruji kolem si u jídla pouštět seriály.  (a tím si pořádně nevychutnat ani jedno)

Jenže začít se u jídla dívat na seriály je velmi jednoduché, protože je to pohodlné a nic to nestojí. Kdežto cvičení chce cílevědomost, dřinu a pot. Věřte mi, zkoušel jsem to již několikrát a dokonce jsem jednu dobu cvičil snad i nějaký ten měsíc - jenže jsem pak byl spokojen a tzv. usnul na vavřínech a pak šlo cvičení do kytek. Před vaším finálním rozhodnutím si zkuste položit několik otázek:

Proč chci cvičit?
Chci tomu skutečně dlouhodobě věnovat čas?   

Pak je vhodné to nenechat jen tak, ale vytvořit si plán - třeba nějakou tabulku dní a jednoduše si dělat čárky. Plnící se tabulka vám bude dělat radost a motivovat vás k dalším výkonům. Ideální je také o vašem záměru někomu říci (nebo si rovnou najít cvičpartnera) anebo napsat, jako to právě dělám já.

Je to jako když se snažíte překonat svůj rekord v tetrisu. Prostě hra a zábava - někdy trochu frustrující - ale když se budete opravdu snažit, tak to nakonec zvládnete.

Cvičíte? Plánujete to? Nebo už jste nad sebou zlomili hůl? 

5 komentářů:

  1. Plánuji a přesně tak, udělat si nějakou tabulku a postupně přidávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě informuj na svém blogu o postupu, třeba se budeme vzájemně motivovat! :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. To je docela škoda, ne? Prostě zatni zuby a pust se do toho hned po přečtení mého komentu. ;)

      Vymazat
    2. Tak začal jsem ještě před přečtením tvého komentu :) už 3 dny po sobě jsem si dal cca 10 minutové intenzivní posilování a píšu si to do excelovské tabulky. Ale dneska si dám volno a budu si dávat pauzy, abych cvičil tak 3x týdně a intenzivněji :)

      Vymazat