pondělí 11. února 2013

Skandinávský film


Inspirován Nebožčiným blogem jsem se rozhodl v této oblasti trochu dovzdělat už jen protože mám lehkou snahu učit se švédsky a kdo mě zná, tak ví, že už nějakou dobu o vycestování do těchto krajů mluvím. 

Simonův vesmír - I rymden finns inga känslor
Moc hezký, vtipný, občas smutný a vlastně romantický film o mladíkovi, který se rád zavírá do sudu, jeho bratrovi a dívce, které při prvním setkání nafackoval - rozhodně mohu doporučit, určitě se pobavíte :) 


Ať vejde ten pravý - Låt den rätte komma in
Upírský film bez přestřelek, vlkodlaků, třpytění na slunci a snad i jiných populárních věcí. Hlavnímu hrdinovi je asi dvanáct let, ve škole ho oslovují "čuníku" a to co dostává od spolužáků rozhodně nejsou dárky. A tento chlapec jednoho mrazivého večera potká podivnou dívku. Nejvíce mě na filmu zaujala jeho mrazivost či drsnost a snad to nebylo jen tím, že se odehrává v zimě.


Hlad - Svält 
Značně starý film o jednom vzdělaném mladém muži, jenž se chce živit jako spisovatel ale nedaří se mu a tak má hlad a přitom se stále snaží vypadat jako boháč. Děj se odehrává ke konci devatenáctého století v jednom Dánském městě a mi sledujeme tehdejší život, jeho snahu, trápení ale i šílenství, které mu hladovění způsobuje. Film rozhodně není pro každého ;)



Zločin - Forbrydelsen
A zde musím přiznat, že moc nadšený nejsem - kriminálka, kde se řeší jedna vražda na dvacet dílů asi nebude nic pro mne... navíc jsem si "omylem" přečetl spoiler a tak asi vím kdo je vrah a docela to sedí. Konce dílu jsou ale samozřejmě vždy udělány tak aby lákaly na další a některé části jsou opravdu natočeny zajímavě. Ovšem zatím nevím, zda to budu dokoukávat. 



A samozřejmě nesmím zapomenout na obecně známý film Muži, kteří nenavádí ženy (csfd), jenž jsem viděl už před nějakou dobou. Rozhodně se chystám ve "studiu" severských filmů pokračovat, protože aspoň dle toho co jsem zatím viděl stojí za to. Myslím, že Vás třeba zase za nějaký čas budu informovat o dalších. ;) 

Co vy? Zaujala Vás severská kinematografie nebo se jí raději budete vyhýbat jako čert kříži? 

2 komentáře:

  1. Jako jako že nevíš, jestli budeš Forbrydelsen dokoukávat? Tebe to nedrží v napětí? Já kvůli tomu nemohla ani usnout, jak mě zajímalo, kdo je vrah :D Mimochodem, má to ještě druhou a třetí sérii;)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen občas, někdy u toho pociťuji lehkou nudu :(

    Viděl jsem jen první tři díly, tak je možné, že se to pak rozjede, ale nechci na to koukat "na sílu" :)

    OdpovědětVymazat