pátek 8. února 2013

Efektivní psaní


Asi nikdo nechce být u psaní čehokoliv čímkoliv rušen, a právě o omezení rušení pojednává tento článek - alespoň z té softwarové stránky.

Plaintext kam se podíváš

Základem efektivního psaní je dle mě plaintext. Možná nemáte tušení, o co jde, ale je to jednoduché - snad Vám napoví koncovka txt nebo poznámkový blok.

Správně! Jedná se prostě o čistý text. Nenajdete v něm žádné formátování, nadpisy, barvy - prostě jen písmena, mezery a pár dalších znaků. 

Kde je ta efektivnost?

Psali jste někdy ve Wordu? K čemu Vás to láká? Při psaní děláte nadpisy, zarovnáváte do bloku, drbete ze záhlavím, tučné písmo, kurzíva… a to vše děláte na úkor samotného psaní. 

Určitě se Vám stalo, že jste psali a najednou jste se zastavili a začali jste opravovat červeně podtržené slova snad i zarovnávat text a najednou se Vám to posunulo zase někdo jinde… Tady Vám to nehrozí, protože žádnou červenou nikdy neuvidíte a tudíž Vás nebude rozptylovat.

WriteMonkey

Já osobně už dlouhou dobu používám jednoduchý program WriteMonkey. Kromě povídek, blogů, různých poznámek jsem v něm napsal například i část své bakalářské práce. Prostě ho jen zapnu a nerušeně zapisuji myšlenky a slova a až to mám hotové, tak to přesunu do Wordu, Writeru či kam je třeba a provedu v jednom tahu formátování, korekturu a další věci, které bych jinak dělal průběžně. Dokonce i tento blog jsem napsal v něm. 

Alternativy

Samozřejmě neexistuje jen WriteMonkey, ale můžete zkusit ZenWriter nebo na MacOS WriteRoom či PyRoom a samozřejmě můžete použít i poznámkový blok nebo jakoukoliv jinou alternativu.

V čem píšete vy? Zkusíte to takhle? Nebo Vás to z nějakého důvodu odrazuje? Jakého?

Žádné komentáře:

Okomentovat