pátek 17. srpna 2012

Mobil za tři stovky? Šílenost nebo dostačující věc?

Když jsem před mnoha lety dostal svůj první telefon, tak měl dvanáct megabajtů, velký displey a 3D hry - prostě sen. Brzy to ale měli skoro všichni a za polovinu, tak jsem si řekl:

"tak drahý mobil už si nikdy nepořídím, nemá to smysl".

Svůj druhý telefon už jsem si pořídil sám a své slovo jsem dodržel. Byl výkonnější, lepší, s foťákem, paměťovou kartou a stál méně než polovinu. Brzy poté jsem se znovu rozhodl, že tak drahý telefon už si nekoupím.

Třetí telefon byl ještě lepší. Měl sice pár problémů, ale měl jsem ho zadarmo... později jsem ho předal dál.

Následně jsem si půjčil další - stařičký Siemens M55. Vydržel se mnou asi půl roku, dokud se nezačal fyzicky rozpadat.

Jejich pořadí:
k500i -> k750i -> K800i -> M55 -> ?


Následovalo přemýšlení. 

Nakonec jsem si objednal nový telefon za 400kč i s poštovným. Zřejmě vyprodej skladů, protože byl nový a s dvouletou zárukou. Telefon nemá krom nápisu jednoho operátora žádné označení, ale pod krytem se jedná asi o Sagem. 
- Tento telefon umí telefonovat a pamatuje si celých 100 zpráv. 
- Tento telefon má na výběr ze dvou "obrázků" na pozadí. 
- Tento telefon i dnes vydrží týden+ bez nabíjeni. 
- Tento telefon ma užitečnou svítilnu.
- Tento telefon má dvě hry.
- ...

A já tento telefon používám už cirka dva roky.

Jistě, občas koukám po nějakém "lepším", který by měl Android, hry, gps a foťák... tak kolem dvou tisíc. Jenže, pak přemýšlím jestli to opravdu potřebuji? A vracím se k tomu, že ne. 

A co vy? Skutečně využíváte svůj mobilní telefon naplno? Nebo by Vám také ve skutečnosti stačil nějaký jednoduchý? 

4 komentáře:

  1. Je to úvaha, která postupně vede k tomu, že nemáš skoro nic, neznáš skoro nic a uzavíráš si cestu k lidem. Člověk toho nepotřebuje skutečně hodně, ale nemyslím, že je rozumné ptát se: "Potřebuji to pro život?" jako spíš: "Shoduje se to s dobrým žitím?" a pak se často ukáže, že nepotřebné není nutně zbytečné nebo k nepořízení. Také třeba to, že jen hloupá qwertz klávesnice uspoří hromadu času a že kvalitní tablet za dvanáct tisíc se skutečně dá multifunkčně využít, což ty za dva tisíce ne... A tak je to skoro se vším. Potřebuji internet? Reálně? Ne! : )) K přežití toho stačí nakonec docela málo a věcí, které jsou skutečně potřeba, těch je také málo. Ale jak říkám, vede to k osamocení a nešťastnému životu mimo obec. K necitlivosti. Člověk přestane být člověkem, ale není ani něco víc, ani není zvířetem. Prostě takový kámen. Jenže kdo se baví s kameny? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mno, jestli jsem nešťastný balvan protože nemám potřebu neustále zírat do mobilu a každý den ho cpát do zásuvky... tak nevím, každopádně je to zajímavá úvaha a možná by stálo za pokus, koupit si iPhone a sledovat nárůst štěstí v mém životě - ale nejsem si jist, že zrovna tohle by mi pomohlo.

    Mimoto, ten tablet za dva tisíce i po letech dobře plní to, k čemu byl koupen - tedy konzumování textového obsahu.

    Neříkám, že už si nechci nikdy nic koupit - naopak přemýšlím o koupi lepšího tabletu/netbooku, protože aktuálně nemám žádný vlastní funkční počítač... a taktéž mě včera zaujala možnost bezdrátových sluchátek... a dalších pár věcí. Uvidíme.

    Ale chápu, když budu přemýšlet zda danou věc skutečně využiji a nebude se mi jen někde válet - tak budu vyvrhel často závistivé a po hmotném a lesklém majetku toužící společnosti :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi tak dokonale nepochopil obsah sdělení, že nevím co na to říct. :) Dopouštíš se naprosto chybných a demagogických vývodů. :)

    Nebudeš šťastný kvůli lepšímu telefonu.

    To je možné, že tablet čte textový obsah dobře, ale řeč byla o multifunkčnosti. :)

    Není to pokrytecké někde něco dělat "vážně" a v jiné sféře ne? Vždyť je to vnitřní rozpor jak noha. Obzvlášť když odsoudíš opačný přístup. :)

    Spíš budeš vyvrhel kvůli tomu, že lidi odsuzuješ bez pádných argumentů, a protože (to je ovšem jiná rovina věci, kterou jsi úplně minul) nebudeš mít okolo sebe lidi, když to budeš chtít dělat vážně a napříč životem. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já si to tedy zítra přečtu znovu. ;)

    Multifunkčnost (i simsnovy přehraje) je sice super, ale tehdá jsem ho bral jako čtečku, jejichž ceny byly jinde než dnes.. on i dneska se dá sehnat pětinásobně rychlejší tablet za nízkou cenu.

    Nemyslím si, že když jsem k došel názoru, že nepotřebuji nový cool mobil znamená, že nepotřebuji jiné zařízeni. Protože vím, že tablet/netbook (možná připravovaný MS Surface) i zmiňovaná sluchátka bych opravdu využíval naplno a budou mi nápomocné, zatímco telefon, (který jsem dnes ještě v ruce neměl), by mě stál zbytečné peníze... netvrdím, že bych ho třeba nezačal používat (určitě ano) a pár aplikací a desítek her bych na něm využil, ale teď to prostě nepotřebuji.

    Skutečně nejde o žádné náboženství, které by člověka nutilo přestěhovat se do jeskyně v jedněch teplákách :) Je to jen myšlenka, která je mi sympatická (a jak jsem psal v nezveřejněném článku) a dokonce jsem některé principy aplikoval již předtím než jsem zjistil, že to někdo pojmenoval.

    A lidi moc neodsuzuji, nebo se o to snažím a naopak spíše prosazuji, že si každý může dělat co je mu libo, když mu to dělá radost :)

    OdpovědětVymazat