středa 27. června 2012

Že, já vůl nejsem minimalista...

Mít jednu cestovní tašku a batužek, jenž by obsahovali všechny potřebné věci jsou po několika denním fyzicky i psychicky namáhavém stěhování jako sen. 

První dny jsem přenášel drobnosti, jako kabely, knížky či osmikilové čínky, moc jsem to nehrotil. Zdálo se, že to ubývá docela rychle, ale to čas ke kompletnímu odstěhování taky.

Kancelářská židle, stůl, reproduktory, dva počítače, monitor, whisky, pět párů bot!, oblečení, rajče, sekera, katana, kuše, kamerová technika, polštář a tuny bordela, které se člověku během pár let nastřádá - vyhazujete ale co když a kdyby... To všechno samozřejmě převozit mhádečkem.

Kde jsou ty časy kdy jsem měl jedny botky, dvě černá trička a kalhoty?
Kde jsou ty časy kdy jsem místo dvou desktopů, monitoru a repráků měl jeden notebook?
Kde jsou ty časy....

Uff, aktuálně sedím doma a všechny osobní věci mám roztahané po nějakých čtyřech domech/bytech, takže pro příště opravdu bude potřeba u toho shromažďování více přemýšlet :D 

A jak jste na tom s tímhle problémem vy?

11 komentářů:

  1. Nepleteš si minimalismus s asketismem, případně také s užitečností a praktičností?

    OdpovědětVymazat
  2. Michal: Stěhoval, z Brna opět do venkovských krajin mého dětství.. :)

    Likandro: Nee, alespoň podle hromad článků co jsem v poslední době měl tu možnost číst - jeden je třeba zde: http://ztdonline.cz/2011/11/minimalismus/ a nebo tu http://xman.idnes.cz/minimalismus-jak-se-zije-s-nicim-da2-/xman-styl.aspx?c=A120428_202221_xman-styl_ert

    OdpovědětVymazat
  3. No... když myslíš. :) Mě tedy z té první stránky vyplynulo, že by v rozporu nebyl postup obklopit se spoustou věcí, kdybych z toho měl radost a kdybych to považoval za důležité, což ale s minimalismem zřejmě nebude mít "nic" společného. Osobně bych to odvozoval od původního uměleckého směru a ten bych popsal s vypůjčením slov Bohumila Mráze (Dějiny výtvarné kultury 4, s. 155) asi takhle: "... prosazoval maximální omezení formálních prostředků, omezení na nejprostší geometrické struktury a nánosy barev bez individuálního rukopisu. Esenciální obsah usiloval oprostit od všech náhodností a subjektivních hledisek." Osobně mi z toho vychází určitá přísnost, důraz na rozumnost a řekl bych až určitá elegance. Docela určitě ne jedno tričko. :) V určitém smyslu bych řekl, že z hlediska duševního života jde o sebekázeň a přímočarost myšlenek a názorů bez podivných neuchopitelných kliček. V praktickém životě je to asi jasné vyjádření mého vztahu vůči ostatním. Ve vztahu k hmotným věcem bych ale neviděl tolik omezení co do počtu, jako spíš do konsistence. Zdá se mi to jako neústupné konsistencí autentické vyjádření sebe sama. Ale nemám tak docela potřebu řadit se k žádnému směru, takže nevím. :)) Spíš tak vyvozuji z toho, co vím o daném uměleckém směru... Tedy ani ne tak důležitost a podstatnost, ale abstrahování k nejprostším ideám a jejich konsistentní náplň. :)
    kenneth noland; franc stella; sol le witt; richard serra ... hodně se mi to líbí, ale zároveň bych řekl, že jsou jejich práce vlastně neuvěřitelně bohaté. :)
    No nic, to jen takové moje zamyšlení nad danou věcí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Chápu, základem i podle mě není přesně si omezit počet věcí, ale spíše zbytečně nekomplikovat a neshromažďovat. Zamyslet se nad tím, co je opravdu důležité a co je jen věc, kterou držíš v ruce jen při stěhování a jestli by nebylo lepší jí dát někomu, kdo ji skutečně využije. Podobně se to dá vztáhnout i na myšlenky, bydlení... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ps: Tohle dává pár podkladů, proč mít méně věcí: http://www.mnm-list.cz/proc-je-mene-lepsi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=proc-je-mene-lepsi

    "Mít méně věcí je zkrátka lepší." :D

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, kdybych chtěl být zlý, tak řeknu, že je to jen takové zakuklené požitkářství: mám více peněz - na požitek, protože na věci ne; mám méně starostí s úklidem, údržbou, hledáním, cestováním - můžu si více užívat, co mě baví; Prostě vyhýbání se strasti a zaměření na požitek. :) Mít méně věcí není o sobě lepší. Je dobré zbavit se krámů: krabice od zařízení které již nejde reklamovat, oblečení které už nebudu nosit, nábytek který jen překáží a už je nahrazený lepším, ale vyhazovat knihy, které třeba deset let nevezmu do ruky nebo dekorativní předměty vysoké kvality? Tam skutečně smysl nevidím. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna knihy se do "stovky předmětů potřebných k životu" dle toho co jsem četl nepočítají, takže nemusí být strach - v jednom doporučovali mít jen knihy, které zrovna čteme a budeme číst a ostatní měnit ze známými - tím se zajistí, že nebudou mnoho let jen někde ležet a zároveň tak jdou i ušetřit finance. "Ty to máš? Tak si to vyměníme." Ale na to je pravda pár čtivých přátel.

    S tím požitkářstvím je to zajímavý pohled a určitě na něm něco bude :) A říkám si proč, ne? Proč ty peníze raději nedát za věci, které mi činní radost a víc se v životě bavit? Nevidím na tom moc špatného.

    Zatím jsem toho nečetl příliš mnoho, prakticky si denně přečtu jeden/dva příspěvky na blozích.. Do nějaké knihy bych rád nakoukl, ale zatím jsem neměl tu možnost. Je to jako jinde, některé věci se mi zdají už trochu mimo, jiné se mi zamlouvají. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vidíš, ale podle mě není minimalismus jen omezení na "nutné k životu". :) To bychom zůstali u mnišského života, a to je zase něco trochu jiného. :) Knihy rád půjčuji, ale neměním - to by byla velká bláhovost vyměnit kompletního Platóna a podobné věci... Skutečně tu není řeč o beletrii a zábavné literatuře. : ))

    Proč je požitkářství špatné? Tak třeba proto, že vzato vážně je to vyhnutí se strasti a tam patří i rodina. Nutně vede k vymření. :) O tom, že jedinou hodnotou je dosažené množství slasti, často bez kvalitativního měřítka, o tom ani netřeba mluvit. Dovoluje to nevázaný život. Často to vede k víře, že záleží jen na hmotných věcech. :) Proto je zdá se mi lepší život dle rozumu a se vzděláním - třeba právě proto, že už jen na odhadnutí dobré a špatné slasti(a určitě je třeba je rozlišit) a jejich míře je potřeba rozumové úvahy. :) Rozum je nadřazenější, tudíž je asi třeba nejprve pečovat o ten a až pak o slasti. Byť je jasné, že i život dle rozumu přináší slast, rozdíl je, že ne kvůli honbě za slastí. :) Takhle bych to asi ve stručnosti řekl. :)

    Z toho co říkáš mám dojem, že to vyznává hodně lidí, kteří to berou jako dobrý filosofický směr, ale přitom nějak nepodchycují nejcharakterističtější znaky minimalismu. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna asi nejznámější představitel tohoto směru se většinu svého volného času věnuje rodině, nebo se prochází v přírodě.

    Rozhodně si nemyslím, že by to většina chápala jako více peněz na přežírání, opíjeni a chození do veselých domů... Mě osobně to třeba ani nenapadlo. (Ale je to možnost a určitě bych jí měl začít brát v úvahu, možná by to stálo za to :)) Naopak spíše pokládá otázky:
    "Opravdu toho musím sežrat tolik, když mi pak bude špatně a nebude tedy lepší opravdu si vychutnat méně?"
    "Opravdu potřebuji nový telefon, když ten co mám funguje skvěle?"
    atd.

    Zábavu a slast každý hledá jinde a jde o to, že to nemusí být zrovna v tom co nabízí reklamy - ale třeba i v procházce, hraní si s dětmi, starání se o zahrádku, čtení, psaní, malování, tancování, cestování, studiu... na tohle téma je toho napsáno dost, třeba na http://www.mnm-list.cz/ překládají právě blog toho, který se věnuje své rodině. Zkus si projet názvy příspěvků a ty co tě zaujmou si přečíst - často jsou dost krátké, ale mají myšlenku.

    OdpovědětVymazat
  10. ja se do vasich "odbornich" debat nejdu poustet, ale taky mam nekdy pocit, ze mam veci strasne moc. A kolikkrat jsem uz resil, co vyhodit. Ale je to tezke. Mam spoustu kravin, jako sluchatka ke starsim mobilum, milion kabelu k pocitacum. Vim, ze to nikdy nevyuziju, ale vzdy me napadne: "Co kdyby se to nekomu hodilo" Dale spoustu ruznych casopisu. (z doby, co byvalka delala v tiskarni). Taky je jen tak mam, vubec je nectu. (a nevim jestli nekdy budu. :( ) Ani si nedovedu predstavit, ze bych se stehoval. (a to mam auto,nemusim jezdit mhd)
    Jestli fakt nekdy neplati? Radsi vyhoret, nez se stehovat. :D

    OdpovědětVymazat