pátek 4. května 2012

Stěžovat si na krutost světa? Nebo se vydat na jinou cestu.

Nebudu lhát, že jsem si původně chtěl postěžovat. Vlastně si tady chci vylívat srdíčko skoro každý den, ale zrovna včera se ve mě ty pocity přetížení, deprese, únavy a dalších úžasných pocitů, tak nějak zlomily a mám docela dobrou náladu. Nevím jestli za to může studium tibetského umění duševní vyrovnanosti, setkání s kamarádem, návštěva zajímavé IT firmy či všechno dohromady (neboť jsem to dělal naráz). Každopádně nějak necítím potřebu o tom dnes psát a předtím jsem na to neměl sílu. 

Aktuálně se tedy cítím spokojen a to i přestože výsledek mého dnešního důležitého testu dosáhl celých mínus pěti bodů. Mno, rychle k jinému tématu, než mě to zas chytne... ;)

Přiznám se, že poslední dobou hodně uvažuji o tom kam směřovat můj život a jestli opravdu dělám to co chci. Snažím se můj život měnit k lepšímu již delší dobu, ale jde mi to jen po malých krůčcích, které trvají delší dobu než by bylo vhodné. Hlavní ale je přestat neustále snít o tom jaké by to bylo cestovat, něco tvořit, studovat, cítit... ale opravdu to začít dělat. 

Snažím se například omezovat čas zbytečného flákání u počítače, nahradit ho třeba čtením či procházkou. Přecejen u nich trávím čas od jistých zdravotních událostí(nejspíše se někdy rozepíšu) už nějakých patnáct let. Ano, bylo to ku prospěchu, mnohé jsem se naučil, hodně jsem toho stvořil a o to právě jde. Poslední roky už tyto dvě moc nedělám a většina času se přesunula do kolonky flákání.  Proto bych chtěl, aby až mě zase napadne něco úžasného(jako tohle pondělí) byl schopen k tomu počítači sednou a opravdu to udělat... ne, jen okamžitě po nainstalování potřebného software ztratit energii a být schopen jen koukat. Takhle je to se mnou poslední dobou skoro pořád. Možná to znáte, je v pořádku občas vypnout, jenže když jste takhle vypnutý většinu dne, tak je to něco špatně.

Občas se mi podaří držet se krásně plánů, hodně toho stihnout a třeba i zažít, ale následující den je to už zase nudný stereotyp a skoro žádná energie. A já si říkám, zda je opravdu nemožné užít si každý, nebo téměř každý den. Usínat s pocitem dobře prožitého času. Což vůbec neznamená, že není možné strávit celý den hraní nějaké  dobré hry atp. jen je třeba to vnímat, ne jen jako zabíjeni času (protože není co dělat), ale opravdu si to vychutnat.

Poslední dva dny jsem si docela užil, a na zítra mám taky pár zajímavých plánů, které naruší životní stereotyp a na než se již delší dobu těším (tzn. již delší dobu to bezdůvodně odkládám). Tak mi držte palce abych, až se zítra probudím, vykročil z cesty pohodlného stereotypu za úžasným dnem.

7 komentářů:

  1. Zvážení toho, co člověk chce, nebo spíš jak toho dosáhnout, to je klíč ke štěstí. :)
    Osobně bych doporučil nejprve si věci vyjasnit, než se do něčeho pouštět, protože pouštění se do čehokoliv je vlastně útěk od nejasné a nevyjasněné otázky: "Jak žít dobrý život a co to vůbec znamená?"

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tebou, ono by nebylo dobré udělat obrovské změny a pak zjistit, že jsem vlastně očekával něco jiného... Já nad tím přemýšlím již dlouho a na jednu stranu chci udělat změny ale zároveň bych chtěl zachovat mnohé z aktuálního stavu.. jen mi přijde, že se některé věci docela vylučují.

    Asi bude lepší nechat to postupně probublávat na povrch a nijak tomu nebránit, něž dělat nějaké násilné změny. Stačí si hlavně uvědomit z čím konkretním nejsem spokojen a ta změna pak postupně přijde. Uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě to chce věci promýšlet. :)

    Kdybys chtěl pomocnou ruku, sáhni po Aristotelově Etice Nikomachově. :) Uvidíš, třeba by oslovila a věci vyjasnila.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tip, sehnal jsem si pár úvodních stran, tak uvidíme. Každopádně teď čtu:"Tibetské umění duševní vyrovnanosti" a docela si mi to zamlouvá. I když je to asi s Aristotelem nesrovnatelné ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Spíš mi přijde smutné, že tu máme obrovské kulturní bohatství, které neznáme, nerozumíme mu (myslím většinu lidí) a místo toho abychom se na něj podívali a porozuměli mu, obracíme se na východ a studujeme něco, co má úplně jiné kořeny, vychází z jiných situací, atd.
    Přitom k pochopení toho "našeho" máme mnohem větší potenciál, když jsme z toho "vyrostli" a teoreticky také mnohem větší využití, protože by to mělo být blíž životu a ne abstraktní teorii podle které v našich kulturních podmínkách nejde žít ani nějak s nápodobou.
    Každopádně na pochopení budeš muset číst knihu celou, ne pouze začátek. To už je hold tak, že nestačí přečíst pár mouder a doufat, že to stačí, ale naopak docela do hloubky celou věc promyslet dle míry odpovídající dané věci.

    OdpovědětVymazat
  6. Mno, takhle jsem o tom ještě nepřemýšlel.

    Každopádně jsem se díval na knihovnu a titul mají, ale je půjčen a následně ho má někdo rezervován. Takže si zatím přečtu aspoň začátek.

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli jsi zvyklý číst texty v PC, tak si to klidně někde stáhni, to nadělá víc užitku, než když tě to po čtyřech měsících čekání na knihu pustí. :)

    OdpovědětVymazat