úterý 20. prosince 2011

Webové aplikace

Webové aplikace se v poslední době docela rozjíždí, nebo jsem si jich spíše začal více všímat. Mě osobně na nich zaujala hlavně nenutnost si cokoliv cpát do počítače a možnost přistupovat k nim prakticky kdekoliv. Nutno říct, že mě trochu zklamala hw náročnost (občas snad i větší než u klasických aplikací) a  občas také nepříliš velká stabilita.

O Google docs se snad netřeba příliš zmiňovat, snad jen, že jsou fajn. Aktuálně v nich třeba píši text bakalářské práce, pravidla nějaké té hry a nedávno jsem tam sesmolil semestrálku (přeformátování ale proběhlo ve wordu), dotazníkový výzkum a spousty dalších dokumentů a poznámek. Používám tam prakticky jen tvorbu textových dokumentů, páč ostatní aplikace mě moc nenadchly a snad jen dodám, že už mi to několikrát zatuhlo či úplně spadlo a to zcela bezdůvodně.

Z těch originálnějších bych chtěl určitě zmínit projekt HD video střižny Wevideo , která mě rozhodně zaujala - v demo verzi je sice omezena 15minuta a maximálním rozlišení 360p (HD střižna :D), ale šlape použitelně a hlavně je celý soft příjemně intuitivní - bohužel, mě mrzí, že samotná aplikace není zrovna málo náročná a tak nějak sem měl pocit, že si se stejnýma nervy můžu sestříhat rovnou u sebe, vyblít to ve vyšší kvalitě a ještě ušetřit FUP. Takže jsem tam nakonec video nedodělal, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Určitě bych zmínil projektovou nástěnku Trello.com, jež tedy nemá za cíl nahradit žádnou offline aplikaci. Nástěnku jsem se (zřejmě bezúspěšně) pokusil využít ve svém týmu, leč je bohužel kolegy docela ignorována... ale přesto si myslím, že je to pro práci na rozsáhlejším projektu fajn věc ;)

A pak tu máme kýble různých aplikací pro diagramy, ze kterých jsem prakticky využil gliffy.com a creately.com a nedávno jsem se ještě mrknul na Lucid chart. Bohužel všechny jsou v demo verzích nějak osekány (např. počtem souborů) a když si pak musíte vybrat zda smazat class diagram, erdéčko nebo activity diagram, abyste mohly udělat nějaký další tak to spíše zamrzí a místo koupení programu se podíváte po nějakém dalším.

Před pár dny jsem upravoval fotky v Sumo Paint, není to sice Photoshop, ale taky se to dalo použít. ;)

Také jsem měl potřebu si načrtnout pár místností a mimo jiné jsem zkusil Autodesk Homestyler, leč jeho šílená náročnost mě přesvědčila, že to není nejlepší nápad a tak jsem to nakonec splácnul v Creately - jestli se mi podaří sesbírat přesné míry, tak pak někdy překreslím v CADu (o žádném webovém nevím) a třeba i ukážu.

Je toho prostě spousty a mě zajímá, zda také používáte nějaké užitečné aplikace?

1 komentář:

  1. Webovým aplikacím jsem příliš nepodlehl, ale celkem fandím Googlu, který podle mě má tu "nejúrodnější půdu" pro podobné projekty a těším se, jak se tohoto nového trendu chytí.

    OdpovědětVymazat