úterý 7. června 2011

Spánkové potíže, aneb když už to fakt nejde.

Právě jsou čtyři hodiny a třicet minut - ráno. Venku vychází sluníčko a prozpěvují ptáčci a já za několik málo hodin vyrážím na obtížnou zkoušku, která se může protáhnout na celý den. Již teď jsem unaven, ale mé tělo mi prostě, jak bývá docela časté, nechce dovolit usnout. Oči se mi zavírají, prsty neposlouchají, ale ani po několika hodinách strávených ze zavřenýma očima prostě neusnu... Snažil jsem se o to tak dlouho, až mě začala bolet hlava a nakonec jsem to prostě vzdal - a to byl historický krok. Proč? Protože nevím o jiné noci z mého života, kdyby snaha usnout nakonec nevyšla.

Tentokrát mi nepomohlo ani počítání, ani extrémně nudná přednáška u nichž jsem se musel vážně nutit abych jednotlivé slova vůbec četl, dokonce jsem zvládl přečíst i několik kapitol knihy, a poslechnul jednu/skoro dvě v angličtině - vše jsem dělal v leže.

Jak jsem psal, mívám s usnutím problémy už asi celý život - pokud tedy není den - to si lehnu a okamžitě začínám usínat... klidně i u death metalu. A víte co? Není to tím, že bych spal přes den, protože to už jsem dávno omezil. Napadá mě několik přičiň, které mi mohou bránit:
  • noc
  • noční zvuky - zkusím si sehnat špunty do uší
  • přehršel energie? Zkusím ještě méně jíst a více cvičit
  • stress? pravděpodobné, protože s tím bojuji často, páč mě v tomto ohledu tělo taky moc neposlouchá, protože psychicky jsem v pohodě, aspoň si to myslím.
Pomoc by mohla být:
  • prášky - nechci
  • alkohol - vínko před spaním, už jsem zkoušel a trochu zabírá ;)
  • totální vyčerpání - nevím, jak se totálně vyčerpat
Ne, že bych měl potíže s usnutím každý den.. spíš tak každý druhý/třetí, ale prostě mě to už docela s*re. Takže pokud jste tento článek psaný v polospánku dočetli až sem:
  • A jak jste na tom vy?
  • Máte nějaké zaručené metody?

6 komentářů:

  1. Když nemůžu usnout, tak si v první řadě zajdu na záchod, když to nepomůže, tak si udělám pár (někdy i celkem dost) kliků a sklapovaček, jestli ani to nepomůže, tak si čtu nebo si pustím muziku a je jedno jestli relaxační nebo grindcore. Když se chci prospat např. po obědě a nejsem unavený, tak si dám pivko, třeba i malý.

    OdpovědětVymazat
  2. Nebo můžeš chodit na posezení do skupin trpících rakovinou varlat jak v Klubu rváčů ;) kde se vyplačeš a budeš spinkat jak miminko :)

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno kromě klubu jsem zkoušel, třeba kliky v jednu hodinu ráno na chodbě, dokud jsem mohl... :) Každopádně po pivku se spí docela fajn, ale problém je, že pak musím furt lítat - takže to taky není ono :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyčistit hlavu, přestat myslet na ptákoviny. Pak se většinou vynoří nějaký obraz, který nedává moc smysl, začnou se nepříjemně hýbat oči - což člověk nesmí moc vnímat - a po chvíli usne.
    Je to docela náročné se takhle uspat, ale funguje mi to spolehlivě. Naštěstí to nemusím používat moc často.
    Pak jsou samozřejmě čaje na spaní. Taťka nějaký používá a nemůže si to vynachválit. Ale to bude chtít asi spíš nějaký z lékárny.

    OdpovědětVymazat
  5. Noo moje segra taky pije medunkovy caj a taky teple mleko s medem prý pomáhá?!

    OdpovědětVymazat
  6. Teplé mléko je prý fajn, ale zatím jsem ho neměl v době potřeby nikdy po ruce, takže jsem ještě nezkusil :(

    Z čajů je podle mě docela fajn heřmánek - co jsem zkoušel.

    OdpovědětVymazat