úterý 8. března 2011

Týdenní časové měření

Protože trpím extrémní leností a mé ambice jsou dost velké, tak se už delší dobu zajímám o cíle, plánování, time management atp. A občas již pozoruji dobré výsledky, i když lenost stále mnohdy vítězí. A prakticky z toho důvodu jsem si jeden týden dělal statistiky o svém využívání času. Zapisoval jsem si to vcelku podrobně a nakonec jsem si z toho vytvořil následující graf.

Jak vidíte většinu času mi pochopitelně zabírá kategorie „život“ (Spánek, jídlo, hygiena atp.). Druhou největší kategorii je flákání (web, filmy, čtení, tlachání…) a o zhruba stejně celou část se dělí škola a různá práce (programování, psaní, video…). Což je ve výsledku docela nepřekvapivé.

Možná se může zdát část „flákání“ příliš velká, ale na druhou stranu člověk nemůže jen spát a pracovat, odpočinek je prostě důležitý. Ale určitě by bylo možno trochu optimalovat. Například nesledovat všechny fóra devětkrát denně, ale třeba jen třikrát, facebook stejně tak, protože se tam za tu většinou stejně nic zajímavého nestane. Podle měření jsem tam strávil nějakých 11 hodin! Například čtení (knih) jsem se věnoval něco přes tři hodiny a psaní cca hodinu a půl. Příprava do školy zabrala hodiny čtyři. Spánek pak hodin šedesát… nebudu vás zatěžovat detaily, a raději se zeptám: “Jak jste na tom vy?“

2 komentáře:

  1. To chce monitorovat tak alespoň půl roku, se mi tak zdá. Poslední dva měsíce jsem měl "práci" úplně nula, škola výrazně převyšovala flákání, to v podstatě bylo ještě menší než ta práce jak jí ta máš.. Životní potřeba... No... Do grafu bych to netahal, protože se nedají příliš snížit. Tudíž nemá tak úplně smysl s nimi v tomhle ohledu pracovat. Nikdo si přeci neřekne "Tak jak na to koukám, strávím hodně času spánkem, ale ! kdybych to zrušil, tak mám dalších osm hodin na práci, no to je parádička." :)
    Každopádně tenhle týden si užívám "práci" a "flákání" a to čistě proto, že potřebuju trochu vydechnout. Kdybych ho měřil, opět to není moc přesné...

    To až tak ten příští týden se podle mě ukáže jako "normotvorný" pro můj standardní týden, ale třeba víkendy se hodně variují, takže ani ten nebude zdaleka přesný. Je rozdíl, když člověk celý víkend odpočívá/pracuje/dělá věci do školy.

    Ale jinak je to pěknej nápad :) Určitě se vyplatí to trochu zmonitorovat. Ačkoliv jak říkám, může být i poměrně dlouhé období, pro které to nebude vůbec platné.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, předcházející týden jsem měl také mnohem aktivnější, ale měřit nějak dlouhodobě se mi po tom týdnu moc nechce. Ale brzy si udělám další týden, tak jsem zvědavý jak moc se bude lišit.

    Jestli zařadit životní potřeby? Tam se opravdu nedá moc ubírat, ale aspoň jde vidět ten poměr.

    Mým cílem je aspoň kousek flákání, přerozdělit do školy a práce. A ideálně rozdělit čas se soc. sítěmi atp. na jiné odpočinkové aktivity např. čtení.

    OdpovědětVymazat