úterý 10. listopadu 2015

Vzpoura na Hvězdoletu Vltava

"Soudruh Antonín Omáčka se hlásí do služby!"

Dostal jsem příležitost zahrát si speciální hru. Šlo konverzačně deskovo larpovou uníkovou hru s hlavovamy, vycházející s eposu "Hvězdolet Vltava", který pojednává o alternativní historii ve které, nejenže komunisté neskončili ale naopak ovládly planetu i vesmír.

Hvězdolet Vltava je moderní vesmírné plavidlo, které bylo čerstvě dokončeno a kvůli nutnosti splnit plán z Moskvy - narychlo vybaveno posádkou (700 lidí) a vysláno na slavnostní let kolem soustavy. Jenže, to by vesmír nedal aby se plavidlo nedostalo do křížku s nepřátelskou vesmírnou lodí a při útěku neselhal hypermotor... Hvězdolet Vltava skončil čtyřistalet v budoucnu. Ve vesmíru kde již bylo lidstvo vyhubeno.




Příprava hry trvala několik dlouhých týdnů, během kterých si hráči budovali své postavy formou psaných příběhů a rozhodnutí. Chekotay napsal více než sedmdesát stran textu! A všechno tohle vyvrcholilo v sobotu v bunkru 10-Z několik metrů pod brněnským Špilberkem. Dostal jsem rozsáhlé složky, kádrové posudky, staré fotografie, útržky novin a historický oděv.

Hra začínala ve chvíli, kdy na lodi počínala vzpoura - část posádky chtěla zachovat tvrdý komunistický režim a jít do vesmírné války pomstít matičku zemi a druhá jej chtěla začít znovu. Tři vzbouřenci zajali tři loajální, zavřeli je do komory a zrovna v tu chvíli se ozvalo několik výbuchů a zhasla světla.

Systém hry byl zajímavě vytvořený.




Sedělo se u stolu, každý měl své složky, jmenovku a inventář a uprostřed byl plán lodi - vždy jen několika aktuálních místností. To ale není vše - při konání činností (např. vrtání díry do dveří, oprava mobilního zařízení atp.) bylo nutné řešit různé hlavolamy - papírové, Dřevěné i kovové. A v některých pasážích bylo nutné opustit stůl - ať už vlézt do skříně opravit pojistky, prolézat servisním tunelem anebo obléct skafandr a vylézt do tmavého a studeného vesmíru. A věřte mi, že opravit telekomunikační anténu v rozbitém skafandru není žádná sranda! Však se podívejte na fotky.

Atmosféra by se dala krájet a užili jsme u toho hromadu zábavy.

Všechno to připravit muselo dát hromadu práce, zdrávas Chekotayovi. 

A určitě to bylo strašně inspirující. Hned mám chuť vymyslet nějakou takovou zombejkárnu.

Všechny fotky zde: http://vsb.rajce.idnes.cz/Vzpoura_na_hvezdoletu_Vltava/




Žádné komentáře:

Okomentovat