středa 22. října 2014

MS Fest 2014

Na konferenci převážně o produktech Microsoftu jsem byl i minulý rok. A protože to nebylo to zase tak úplně marné jsem se rozhodl jí věnovat víkend i tentokrát. Jak to dopadlo?

Akce proběhla již klasicky na FIT VUT (stejně jako Barcamp či Openalt), která je na to prostě dobře prostorově připravená. V tomhle ohledu se žádné překvapení nekonalo - snad jen, že příchod a registrace na vstupu proběhla opravdu hodně rychle. Za to chválím.

***

Jako první přednášku jsem zvolil Windows 8.1 ve firemním prostředí.

A přestože W8.1 používám jak doma na desktopu a často i v prací (tablety, notebooky i ultracoolbooky) jsem se dozvěděl o spoustě příjemných věcí, které se na něm dají využít... Bohužel je škoda, že někteří zaměstnavatelé (anebo spíše IT oddělení jsou na tom hodně pozadu a o žádný progress nestojí, neboť by kromě pití kafe a koukání na youtube museli taky chvíli pracovat - anebo si aspoň přečíst o oboru, kterým se živý).

Druhá byla podobná, tedy Windows Deployment, kde jsem se mimo jiné dozvěděl něco víc o WIM boot, který jsem shodu náhod používal na jednom projektu v práci. Konečně vím co to vlastně je a jak to funguje. :D

Poté jsem si dal menší pauzu a mimo jiné řádně okouknul Acer Switch a Asus Transformer. Jak jistě víte, tak starý Transformer mám, ale Android je na prd a tak jej téměř nepoužívám - poslední dobou jen na studium Znakové řeči - což je podivné, ale jinde se mi fungující výuková aplikace sehnat nepodařila. Vlastně tento článek píši na něm - ale je to fakt vyjímka, kdy jsem si ho na konferenci vzal... Ty dva kousky se liší prakticky jen designem a můžu říct, že se mi na Acer klávesnici psalo o dost lépe - je kapánek větší, což je výhoda i nevýhoda zároveň. Ale proste Acer dostal malé plus. Jestli si to nakonec koupím anebo risknu nějaký nový ultra levný tablet s Win+Bing s číny - třeba Pipo W2... Teprve uvidíme.






V dalším bloku jsem zvolil "Základní algoritmy v praxi". Praxi jsem tam neviděl, jen složitosti algoritmu, datové typy, řazení... Takže jsem zavzpomínal na univerzitu - tedy pro mne osobně docela nepřínosné - ne, že bych si to se studii pamatoval ale ani tehdy mě tady ty programátorské teorie moc nebrali a teď jdou už úplně mimo mně. Já byl vždy spíše na co nejkratší a nejjednodušší dosažení cíle. :)

Nejvíce jsem byl zvědav na "Základy grafického designu pro programátory", neboť je moje grafické cítění docela na prd a to se s grafikou v praxi setkávám/nebo jí dělám relativně často . Přednáška začíná...

Tak začátek vypadal na zklamání záplavou všeobecně známých a docela zbytečných informací o barevných modelech (RGB, CMYK... - věřte mi anebo ne, ale teorií ohledně grafiky jsem se smou specializací "Počítačová grafika..." našprtal více než dost - ale stejně jako se v "programovacích technikách" neučíte programovat tak se v "počítačové grafice" neučíte dělat grafiku - tak to prostě na Univerzitách tak nějak chodí, bohužel.) Naštěstí se to brzy přehouplo aspoň trochu do praktické roviny. Víceméně jsem si jen odnesl odkaz na dvě aplikace, které vám umožní správně navolit barvy - tedy tak, že k sobě budou ladit. Nějaká základní pravidla? 
1. Černá + bílá + jedna/dvě výrazné barvy 
2. Maximálně dva fonty - na první pohled jiné 
3. Nepřeplácávat - tedy nebát se nechávat volné místo

Potom už jsem to na zabalil a odjel si udělat Tofu, zacvičit a zkusit využít večer na trochu práce, studia a piva. :)
***

Druhý den jsem vyrazil na konferenci až po obědě - jednak jsem si trochu přispal a druhak jsem dokonce i něco tvořil.

Zašel jsem si tedy až na UX. Což bylo zajímavé. Začátek byl věnován základní teorii ale dočkali jsme se toho hlavního - reálného použíti na skutečně vyvíjené věci. Tentokrát mobilního rozhraní pro seniory - Koalaphone. :)

Poslední přednáška kterou jsem zvolil nesla jméno "Dva řádky pro vyšší bezpečnost webů", která se věnovala HTTPS, SSL a vůbec bezpečnosti. Bylo to pojaté vesele, se spoustou příkladů a praktických ukázek. Přestože se tomuhle oboru vůbec nevěnuji jsem si odnesl pár prospěšných poznámek.





Celkem jsem tedy navštívil jen šest přednášek, které mě asi všechny nějakým způsobem obohatili - odborně nebo osobnostně. Spousta témat šla tentokrát docela mimo mně, tak jsem si je nechal ujít a raději se věnoval drobné práci v odpočinkové místnosti či nějakému tomu diskutování.

A co vy? Byly jste na MSfestu? Chystáte se na nějakou zajímavou konferenci?

2 komentáře:

  1. "přečíst o oboru, kterým se živý" teda Fajrsi... :)

    zase jsem o té konferenci nevěděl...tak zas příště no :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyb není nikdy dost! (tzn díky za upozornění)

      A napravit to můžeš hnedle tenhle víkend, neboť je na stejném místě konference http://www.openalt.cz/ - a já tam samozřejmě zabírat prostor budu. :)

      Vymazat