sobota 18. října 2014

První pomoc, aneb je dobré vědět jak někomu můžete zachránit život.

Minulý víkend jsem věnoval kurzu první pomoci pro veřejnost od Českého červeného kříže. Měl jsem k tomu několik důvodů.

 První je pochopitelně o dobrém pocitu a vědomí, že bych alespoň teoreticky mohl někomu správně pomoci - nějakou formu nehody můžete potkat takřka kdykoliv. Takže vědět jakým způsobem ošetřit různé stupně popálenin, řezné rány či vyhřeznutá střeva je prostě fajn.

 Druhý je praktičtější - relativně často pořádám anebo se účastním různých akcí, kde se mimo jiné mává různě velkými noži, střílí s luku, leze po svazích a vůbec dělají různé skopičiny. Zůčastnují se jich sice inteligentní lidé, ale i těm to může "uletět".

 A za třetí jsem si chtěl udělit odznáček Zombíka první pomoci. :)

 Jaký tedy byl kurz?


 Povedený. Celé to trvalo nějakých šest hodin a velká část se věnovala masáži srdce, dýchání a způsobu volání odborné pomoci. A to u tří kategorii osob - dospělí, děti a batolat. Jako každý jsem o tom něco slyšel ale můžu říct, že jsem měl spoustu věcí nejasných a nejspíše bych je dělal vyloženě špatně. Ať už jde o vlastní rizika, přistupování ke zraněným, přefukování (relativně snadná cesta jak někoho zabít) či neznalosti podstatného rozdílu mezi 112 a 155.

 Samozřejmě se určitá část věnovala i rozpoznání a správného ošetření tří stupňů popálenin. Obvázání krvácení, již zmíněná vyhřeznutá střeva (což při často postihuje hubené osoby) přes obstarání udušených či utopení až po amputace (hlavně správnému zaškrcení - protože je velmi snadné tím člověku ublížit) až po základní ošetření úrazu elektrickým proudem.

 Celé to probíhalo formou interaktivní přednášky - tedy výklad, něco teorie lidského těla, video a zkoušení technik ve skupinkách. A tak pořád dokola.

Jestli bych byl schopen někomu zachránit život? Myslím, že lépe než před kurzem a to se počítá. :)

 Navíc jsem dostal certifikát s razítkem českého červeného kříže.

 Můžu Vám jen doporučit nějaký takový kurz absolvovat.




Žádné komentáře:

Okomentovat