sobota 10. listopadu 2012

Mobilní aplikace jsou skvělý a snadný byznys!

Aspoň by se to tak na první pohled mohlo zdát. Vemte si například Rovio, udělali jednoduchou hru (Angry Birds) na již dávno známém principu a obletěli sní svět včetně českých televizí.. druhý příklad může být.. mno, Rovio... - dobře, napadají mě třeba Brněnští MadFingers Games, ale jestli na svých graficky nejkvalitnějších hrách pro mobilní platformy rejžují miliony si opravdu nejsem jist :) 

Opravdu nedokáži vyjmenovat mnoho dalších, skutečně světově úspěšných autorů aplikací, kteří by snad měli potenciál za pět hodin práce týdně (převléct kabát již dříve udělané hry a okouknout statistiky tržeb) pojídat kaviárové tousty na havajských ostrovech :)

A následující graf toho vypovídá opravdu hodně:

Většina vývojáři (pravda, odpovídalo jen 362 respondetnů) vydělává maximálně 500 dolarů měsíčně... říkáte si, deset tisíc - to by jako slušný přivýdělek stačilo... Mno, když k tomu připočtu náklady na začátek, čas, administrativu, daně a řekněme tři členy v týmu (pokud chcete například dělat hry s pěknou grafikou a hudbou), tak už to není tak růžové. Navíc, se tam už nepíše kolik z těch vývojářů vydělalo dolarů deset a kolik sto - interval je prostě značně rozsáhlí. ;)

Samozřejmě, že při snaze zaútočit na tento trh a urvat si zněj kousek není dobré myslet na ty nejnižší možná čísla a při dobré kvalitě a propagaci aplikací určitě nemusí být velký problém přehoupnout se přes pomyslnou pětistovku - ale to jednoduše znamená, že nestačí prostě koupit nějaký nástroj, udělat v něm nějakou ptákovinu za hodˇku a chtít za to dvacet korun - takových věcí je myslím Android market plný a přiznejme si, že mnohé se nepohybují ani v desítkách nákupů. 

Pak se nabízí otázka, vyvíjet pro iOS, Android nebo se pustit do zatím prázdného store pro Metro? Který má alespoň podle mě velký potenciál. 

Rozhodně o tom všem poslední měsíce přemýšlím, a možná si říkáte:"Tak proč jsi už nevzal svoje prachy a nezačal?" a já na to musím odpovědět, že nevím.. Mám už i nějaké návrhy či prototypy projektů, zkouším různé nástroje, testuji, zkoumal jsem i podmínky registrací a český živnostenský zákon. Leč odpověď na otázku:"Vyplatí se mi to do toho investovat všechny své úspory a volný čas?" Jsem zatím nedostal, ale nebojte jsem k tomu (a snad i kolega) stále nakloněn :)

Co vy? Sledujete tento trh? Přemýšlíte, že byste zkusili své štěstí? Nebo Vás to naopak nechává chladným?

4 komentáře:

  1. To je zajímavé, že se ptáš na to, jestli se ti to vyplatí. Já se obyčejně zaobírám spíš otázkou, jestli na to mám. Tedy jestli bych měl co nabídnout, jestli bych byl schopný odevzdat kvalitní hru.
    Každopádně to není zlatý důl a poměrně snadno se to všechno posere, takže zkoušet to kvůli penězům, to mi přijde už dopředu jako nesmysl.
    Ani ono slavné Rovio neuspělo hned. Trvalo to dlouho po řadě neúspěšných her. Většinu toho udělal marketing hry.

    OdpovědětVymazat
  2. "Tedy jestli bych měl co nabídnout, jestli bych byl schopný odevzdat kvalitní hru. "
    Tak samozřejmě ;)

    Jde o to, že to investice není v korunách, takže je otázka výnosů rozhodně na místě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Takže soudíš, že bys měl co nabídnout? Nepochybuješ o tom? Co přesně by to případně bylo?

    Otázka je na místě jen do té míry: "Vydělalo by to dost na to, abych přežil a mohl vydat další hru?" :) Ale to je něco trochu jiného, než: "Vyplatí se mi to?"

    OdpovědětVymazat
  4. Například mám rozpracované jedno Hardcore scifi RPG (jako hardcore, ne v moderním slova smyslu, kdy se tak označuje vše co se nehraje na facebooku), které má základ v papírové hře, odehrává se v částečně náhodném světě a jsou tam nesmrtelní nepřátelé - trochu jako Roquelike, ale je to projekt ještě na pár let. Ideální pro tablet ;)

    Pak mi na stole leží projekt survival akce a pár drobných hříček.

    Více méně, bych tyto projekty nedělal sám, ale měl bych za zadkem kolegu - který mě, jak jsem si už ověřil dokáže donutit k tomu abych danou věc překopal, pokud není dost dobrá.

    Ale momentálně se to stejně všechno odvyjí od toho, kdy se mi konečně podaří rozběhat nějaký ten počítač na práci.

    OdpovědětVymazat