úterý 14. února 2012

Gaikai, lepší než Onlive?


Před nějakou dobou jsem se tady rozplýval nad genialitou systému Onlive, leč nikdy není vše dokonalé a tak Onlive - služba pro hraní nových her na starších počítačích - nejde spustit na starších počítačích, tedy spíše procesorech.

Takřka od oznámení Onlive se ale objevil konkurent - Gaikai! A ten se nedávno dočkal použitelné verze.

Jde na to trochu jinak. Zatímco Onlive je kompletní samostatná aplikace, konzole, obchod i půjčovna tak Gaikai je jen prostředník spustitelný kdekoliv, kde je v browseru nainstalovaná java. Hry samotné si totiž nakupujete na steamu. Ano, Gaikai jen propojíte se svým steamem a můžete hrát (netestoval jsem).

Ovšem ani to není dokonalé, protože jsem si zahrál Anno 2070/Crysis 2 asi pět minut, než se můj stroj rozhodl to zabalit… Hra sice jede relativně plynule (servery jsou jen v USA), ale samotná aplikace už ne. Ano, možná je to tak náročné protože to běží přez javu, nevím… Též bych řekl, že to má horší grafický výstup než Onlive - můj dojem, nezkoumal jsem to.

Tudíš tu máme již dva systémy pro hraní na starších počítačí znichž jeden se na starších počítačích nedá spustit* a druhý je tak neskutečně náročný*… A tak mi nezbývá než se zeptat:"Objeví se někdo další, kdo to zvládne, bez "drobných" nedostatků?"


*oba systémy jsou stále ve vývoji, takže se to může napravit.

6 komentářů:

  1. Gaikai je super, díky za tip. Konečně jsem se mohl na svém notebooku podívat, jak vypadá From Dust, a kdybych neměl nedůvěru k tomu, že z mého účtu na steamu se někde otevře a nainstaluje hra, což je samo o sobě dost divný, tak bych si snad zahrál i plnou.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak možnost zahrát si plnou hru na gaikai mi není jasná, ale na dema je to výborný. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc si nejsem jistý jak to propojit se steamem, a možná to zatím nejde? Nevím. Nějak to ani na tom webu teď nemůžu najít.

    Můžu se zeptat jak ti to fungovalo a co máš za konfiguraci toho notebooku? A internetu?

    OdpovědětVymazat
  4. Běželo mi to přes 21" monitor, graficky docela slušně, byť je tam prostě vidět určitá komprese, hlavně okolo titulků, většinu času to neruší.
    Hra se nesekala, běžela krásně plynule, reagovala tak, že zpoždění jsem nepoznal.
    Notebook mám s procesorem AMD Turion 64 X2, 2,0 GHz; RAM 2,0 GB; Grafickou kartu nVidia GeForce 6400M GS (či tak nějak, prostě verze 6400 pro notebooky); Windows Vista. Kvůli té kartě mi From Dust na PC nefunguje, není podporovaná.
    V připojení se moc neorientuji, ale 50/50 Mbps. Tajdle jak je ta nabídka "Trio," tak tu bychom měli mít: http://www.centrio.cz/
    Takže je pro mě v zásadě pohodlnější hrát si přes internet, než to mít v PC, protože už zkrátka řadu věcí nespustím a všechno valím na nejnižší detaily, aby se mi to s cukáním a zpožděním vůbec hýbalo. A to i takové hry jako třeba Bastion na nejnižší rozlišení, ten by přitom neměl být zas tak náročný...

    OdpovědětVymazat
  5. A hru jsem si užíval celou půl hodinu, co demo běželo, moc příjemný, jen mě pak nakrklo, že i když jsem si jen kvůli From Dustu dělal účet u Ubisoftu (Steam mě k tomu vyzval), stejně si tam hru nemůžu zahrát přes Gaikai plnou, byť by to podle informací na stránce nějak jít po zakoupení hry mělo (o steamu tam nic neříkají... vůbec jsou tam v tom popisu dost nekonkrétní).

    OdpovědětVymazat
  6. Na plynulý běh bude asi potřeba to dvoujádro no... a snad to spouštění her nějak vypilují - když jsem se posledně na tento projekt díval tak nefungoval vůbec :) Takže na tom evidentně pilně pracují.

    OdpovědětVymazat