sobota 3. července 2010

Google OS



Určitě jste už o něm něco slyšely, možná jste si, jako já, představovaly linuxovou distribuci s podporou Directu (peníze na to mají)... jenže ve skutečnosti to je něco úplně jiného. A to webový prohlížeč, který obsahuje funkce operačního systému (práce s HW atp.)

Což považuji za výborný nápad, protože první věc co dělám po startu je zapnutí browseru, který vypnu zase až na konci (pokud tedy nespadne). Navíc se díky osekanosti zapne za několik málo vteřin. Bohužel to ale znamená, že se do něj nedá (tedy kromě pluginu) nainstalovat žádný software, což pro někoho může znamenat velký problém... jenže, todle není systém který má nahradit pracovní/herní stanici. Já sám jsem některé dny jsem opravdu jen na internetu a často třebas jen pár minut, proto bych ho jako vedlejší systém ocenil...

Google vydal zdrojové soubory jako open source, ale chvíli mi trvalo než jsem našel nějakou zkompilovanou verzi na liveUSB. Stáhnout 300megabajtů mi trvalo více než tři hodiny! Protože pan tvůrce se zřejmě rozhodl využít nejpomalejší server, jaký našel... po rozbalení má image 2giga? Však to nemá ani Ubuntu, který je napěchován softwarem... opět nevadí, nahrál jsem na Flashku a restartoval.

Systém naběhl na logovací obrazovku opravdu v celku rychle, jenže jsem neznal ani jméno ani heslo... takže jsem musel opět restartovat... Nakouknul jsem do FAQ a zjistil, že oboje dvoje je nastaveno na Facepunch. Restart.

Nalogován, koukám na stránku:"Nebylo nalezeno", nebo tak něco... ok, kabel mám zapojen, ale třebas musím něco nastavit. Kliknu na ikonku, která se tváří jako nějaké menu... Stránka nenalezena. Tak jsem to celý proklikal, dokud jsem pod křížkem nenalezl možnosti připojení.. Wifi - hromada síti - nezájem. A dvě další možnosti, které nešly přepnout na On. Později jsem se dostal do pokročilejšího nastavení internetu - klikám na options - žádný efekt. Potom jsem si všiml, že ani sítový kabel nesvítí - nj. asi nemá ovladače na síťovky! Chvilku jsem zmateně klikal, abych zjistil, že tam není ani průzkumník! Tak sakra! Může mi někdo vysvětlit proč to má dvě giga?

Navíc to celé strašně drhne, pořád se to zastavuje, což mě překvapilo, protože Ubuntu 10, která má plno programů a různých kravinek, běhala z té samé Flešky použitelně.

Takže mám 2gigový, extrémně pomalý, webový prohlížeč, který se neumí připojit na internet. Fakt super.

Nebudu zastírat, že je to pro mě docela solidní zklamání, ale počkám si ještě na oficiální verzi od Google, třebas se jen někde stala chyba...


Verze kterou jsem měl já: http://chromeos.hexxeh.net/

3 komentáře:

  1. Mno, škoda, že bych to nevyužil... většinu dne strávím v GrafXu :D
    Podle podobné logiky by mohl někdo udělat "OS" který bude jen na malování... pro spoustu lidí to bude asi užitelné - např. ségra na PC nic krom projíždění netu nedělá, ale jinak z toho co píšeš mi to přijde jako kravina.

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda doufám, že oficiální vydání na tom bude mnohem lépe.. mělo by vyjít někdy na podzim. Tak ho samozřejmě otestuji, a dám vědět ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Na začátku toho článku jsi mě pěkně navnadil a na konci dost zklamal :D

    OdpovědětVymazat