čtvrtek 31. prosince 2015

Za polárním kruhem

si sedím na gauči, mráz a sníh za okny, popijím nízkoalkoholický "herrljunga applecider", neboť SystemBolaget - státem provozovaný obchod s alkoholem - má dnes zavřeno od dvou hodin a spolucestující kolegině spokojeně pochrupkává pod příkrívkou s ornamenty sobů, si říkám, že je vhodný čas naťukat pár slov o posledním roce. Nebojte, rádoby vtipné povídání o mé zatím největší cestě napříč Skandinavií, také dostane svůj prostor, ale přecejen jsem teprve v polovině a tak je čas na shrnutí ještě příliš brzy - snad jen říci, že je to příjemná tečka za povedeným rokem.

Jojo, rok to byl vyvedený v pozitivních i negativních věcech. Vyhrávají pozitiva.

Mezi nejpodstatnější věc, která změnila můj život k lepšímu, byla změna práce. Člověk tam přecejen tráví pořádnou kupu času a tak je fajn, když vám změna uvolní ruce, zkrátí pracovní dobu a přidá nějaký ty koruny. A hlavně takovou tu spokojenost.

Též jsem se oficiálně stal panem podnikatelem a vzhledem k tomu, že jsem se díky doporučení dostal příležitost na opravdu zajímavé zakázce a někteří lidé/firmy mé služby vyhledávají opakovaně - to asi nedělám úplně špatně. Jistě, občas mám hrozný nervy - ale také jsem díky tomu už procestoval pár měst a občas si zajdu na kávu do nejvyšší budovy v ČR. A vypadato, že bude ještě lépe, ale nepředbíhejme - přecejen je to celé jen v začátcích, ale hlavně mě to baví, dává smysl a také radost s dobře vykonané práce.

Třetí výraznou věci bylo stěhování. Lehce mosty pálející, ale bylo třeba. Ačkoliv se prvně zdálo, že tím ztratím - tak jsem naopak mnoho dostal. Mimo jiné také prostor pro ubytování jednoho bezdomovce, který už mě stál minimálně jednu cestu kolem světa (a milion nervů) ale snad mu možnost vidět, že jde žít i jinak než "pokud mám peníze, tak musím chlastat a házet je do automatů, jinak to není žádný život" nějak pomohl. Půl roku, tak uvidíme. Teď se ale těším až konečně budu mít prostor jen pro sebe. Aspoň občas.

Též jsem si namočil nohy v moři, skočil s mostu, užil si nějaké to kempování, bojoval v bitvě, snažil se přežít v zombie larpech, řádně si užil postapa, soužití se psy, drobnější výlety, začal jsem nosit klobouček, naučil se vyrábět cider, přečetl hromadu knih, jezdil na koloběžce, zatleskal mi sál plný lidí a kyblíček dalších fajn věcí. Spousta práce a přemáhání, ale stálo to za to.

Příští rok chci pokračovat ve vytyčeném směru - nadále dělat dobrou práci, trochu cestovat, makat na sobě a snad konečně vyřešit pár problémů, které mě tíží již neúnosně dlouho dobu - ale už vím jak na ně, takže bych ty své trapné strašáky konečně mohl porazit.

Tož tak. A udělejte si příští rok takový jaký chcete, nikdo jiný to za vás neudělá.

2 komentáře:

  1. Kde vůbec jste? Bude nějaký report i s fotkama? :) Jinak hodně pozitivní článek, jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozitivní to je. Včera jsem přijel zpátky, vyspinkal se a dnes z rána jsem se pln energie pustil do práce. Článek jsem psal v Kiruně.

      A komplexní rádoby humorný report bude. Už jej mám rozepsaný. :)

      Vymazat