pátek 29. srpna 2014

Deaktivoval jsem se... Konečně.

Ale abych pravdu řekl tak skutečně svádím boj - nejradši bych tam hned zase přihlásil... A o čem, že to mluvím? O Facebooku. Proč jsem jej deaktivoval? Na jak dlouho? Co od toho očekávám? 


Při jedné z mnoha svých bezesných depresivních unavujících nocí jsem jako vždy dlouze přemýšlel. Ve čtyři hodiny ráno jsem vzal do ruky telefon, otevřel Facebook, vyhledal deaktivaci a potvrdil. Bylo hotovo.

PS: Tenhle článek si píšu hlavně pro sebe - jako vlastně všechno tady - jednak mi zveřejnění dává další důvod u svého rozhodnutí chvíli vydržet a druhak jsem si to u jeho psaní celé pěkně v klidu zhodnotil, obhájil a došel k závěru, že jsem udělal dobře. :) 

Facebook je skvělý nástroj na komunikaci, organizování akcí a dokonce i na získávání novinek z různých oblastí lidského poznání, ale nic se nemá přehánět. Já si už dávno uvědomil, že většina času na něm strávená je srovnatelná se zíráním do zdi, jen vás občas dokáže pobavit, naštvat a jak se v poslední době stávalo mně - zkazit náladu. A zkazit náladu si dokážu dost dobře sám, takřka kdykoliv, nepotřebuji k tomu tedy žádnou další pomůcku. 

Jasně, není nic jednoduššího než si jej promazat a negativní vlivy dát pryč. Jenže... 

Důvodů proč jsem se proto rozhodl bylo víc. Jednak jsem do budování svého úžasného profilu od doby kdy mi bylo řečeno:"A máte všichni Facebook? Na univerzitě ho potřebujete..." vložil opravdu mnoho času a energie ale nemyslím si, že přínosy to vyrovnali...  

Jenže já si v poslední době zvykl jej zapínat hned po příchodu z práce a vypínat až před spaním, s tím, že jsem pak kontroloval "důležité zprávy" ještě ráno na telefonu před odchodem. Jednu chvíli k tomu byl důvod, ale tak nějak jsem v tom pokračoval i když pominul, co pominul - naopak mě začal štvát... Neříkám, že dříve jsem u něj netrávil spoustu času ale před pár dny jsem si prostě řekl, že už to stačilo... 

Ten den mi  někdo dal vědět, že se chystá smazat všechny naše společné přátelé i mně. Hmm. Začal jsem nad tím přemýšlet a došel k závěru, že to není v jistém ohledu vůbec špatný nápad! A tak jsem se smazal sám. 

Důvodů jsem si našel několik. Nejpodstatnější je, že mě štval ten zbytečně promrhaný čas - dříve mi to tolik nevadilo - ale poslední dobou mám tolik jiných skvělých věcí, které můžu dělat ale prostě se k nim co je týden dlouhý nedostanu... Jak nedostanu? Protože jen kouknu co je nového (většinou nic) a najednou je celý den je v háji. :D

A víte co? Po hodinách stráveném na Facebooku se necítíte odpočatě, ale naopak unaveně, vydeptaně... Ta nekonečná sypačka informací, které vás většinou nezajímají prostě umí vyčerpat. 

Mám tu spoustu rozkopaných projektů a nápadů, spoustu rozečtených knih, učím se kreslit, padám s kola, včera mi přišel nový luk a od příštího měsíce mi přibude kurz angličtiny a znakové řeči... Cílem tedy je využít nově vzniklý čas na tyto a další zajímavě věci.

Když pominu lidi, se kterými se vidím každý den, komunikuji jinde či příbuzné, tak si toho, že jsem si deaktivoval účet všimla snad jen jedna kamarádka. Což je pozitivní, protože teď vím, že jí stojím minimálně za smsku. :D

Proč být v kontaktu z lidmi, kteří si ani nevšimnou (anebo jim nevadí), že už s nimi v kontaktu nejste?

Každopádně to neznamená, že končím nadobro - tedy, nestanovil jsem si žádné jasné termíny - jen chci pauzu. Podobně jsem to před delší dobou udělat s webem - hlavně zpravodajskými portály - nainstaloval jsem si blokovací plugin a spousty stránek hodil do black listu. Funguje to. Zvyk plnit si mozek zbytečnými informace brzy přejde a teď už novinky čtu jen občas - abych se udržel v obraze, nikoliv protože nevím co jiného dělat. Podobně to snad dopadne i teď - odvyknu si jej mít zapnutý pořád a budu na něj chodit jen když budu potřebovat/chtít komunikovat, organizovat či si prostě na chvíli oddechnout při lajkování veganských obrázků. :)

Pak třeba přijde na řadu počítač. To bude řádná deaktivace. :D

6 komentářů:

  1. "Proč být v kontaktu z lidmi, kteří si ani nevšimnou (anebo jim nevadí), že už s nimi v kontaktu nejste?"

    Protože někteří jsou takoví, že se musíš ozvat první ty :)

    Jinak odvaha :) já bych se chtěl spíš přiblížit k takovému přirozenému omezení, než se hned deaktivovat. A o tom blokovacím pluginů jsem přemýšlel, ideálně aby se dal nějakým tlačítkem vypnout a zapnout :) jaký používáš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomyslné omezení mi v tomhle případě nestačilo, takže jsem to prostě to ráno přidupnul... Pořád mám chuť se tam podívat, takže budu muset ještě abstinovat. :)

      Blokovací plugin? Pro Chrome "Block site" ale třeba takový nový IE prý už umí něco takového v základu. Zkus pohledat něco ideálního pro tvůj browser.

      Vymazat
  2. Jako někdo, kdo facebook nemá asi rok a půl můžu říct, že asi vážně záleží, jestli tu službu využiješ. Ke škole je to třeba opravdu dobré, protože několik lidí může řešit/řešilo stejný problém jako ty a proces vyřizování nějakých věcí se tak ušetří.

    Dál se to asi může hodit tehdy, když chceš mít veliký dosah své aktivity, snadno šířit informace, čili být "virální". :-D Ale na to je potřeba mít hodně kontaktů.

    Když to shrnu, jsou věci, o které člověk přijde a může jich být škoda - to výše zmíněné nebo navíc ještě věci, které vám třeba chtějí ukázat známí, ale jsou někde zašité na facebooku a nechce tě to tam bez účtu pustit. Jestli je nějaký zisk? Abych pravdu řekl, člověk, který chce čas ztrácet, ho bude dříve či později ztrácet tak jako tak. Jen si na to najde nějaký jiný způsob, který mu třeba nebude připadat tak prázdný. Používal jsem to z části jako takový přetlakový prostor, kam jsem psal o věcech, které mě rozčilovaly/zaujaly v literatuře, kterou jsem četl. :-D Jsou každopádně lepší způsoby, jak takové věci ventilovat. Jediné, co mi zrušení účtu dalo, bylo právě nalezení jiných způsobů řešení přetlaku.

    Osobně si asi v prváku magisterského studia účet znovu založím prostě proto, že je to praktické. Letos mi kvůli tomu zrušení asi utekla nějaká akce se sémiotiky, na které jsem dříve byl atp. Jak říkám: věcí, které můžou utéct a o které člověk stojí, je dost. Balast se dá filtrovat a na práci je stejně nejlepší vypnout všechny sítě, včetně mailu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšeš - na škole jsem to skutečně používal více prakticky. Teď už jen k organizování akcí zombie komunity (což je plus, ale zrovna žádnou nechystám), komunikaci s některými klienty - protože je snadnější z nich dostat "co vlastně chtějí udělat" než po meilu ale většinou k tlachání a sledování životů jiných osob. (což je mínus)

      Určitě si od toho neslibuji, že ten času budu plně využívat k programování, práci či jiným kreativním věcem... Člověk prostě potřebuje oddech, jen si chci zkusit oddechovat jinak. Což je začíná pomalu dařit.

      Vypínat kompletně veškeré sítě je skvělá věc, jednu jsem tak skutečně činil - prostě si stáhneš, otevřeš či najdeš vše co budeš potřebovat a pak se odpojíš a pustíš do práce. Funguje to. Asi bych se k tomu měl vrátit, jenže poslední dobou často dělám právě věci na webech. :)

      Zatím to nemám vypnuté moc dlouho, takže ještě nemůžu úplně posoudit rozdíl.

      Určitě si jej zase zapnu, jen stále nevím kdy. :)

      Vymazat
    2. Nazdar Firejsi. V době, kdy ses smazal jsem na fb moc nechodila, ale pak mi tam připadalo až divně klidno, tak jsem přemejšlela. Potom mi došlo, že tam nevidím tebe a myslela jsem si, žes mě zablokoval, tak jsem se optala lidí ze zombie komunity a ti mi dali odkaz sem. Všimla jsem si, že tu dokonce píšeš o mě, jak jsem si chtěla smazat všechny naše společný přátele. (teď už se nemusim podepisovat, víš kdo jsem..) Doufam, že to celý neděláš jen/hlavně kvůli mě. Až se zase přihlásíš na fb, tak si trochu popovídáme.
      Jo a mam takovej pocit, že když se tam nepřihlásíš do 14 dnů, tak se ti všecko smaže a budeš to muset dělat celý znova, jinak těch 14 dní tam máš všechno uložený a připravený k znovuspuštění.
      Jen doufam, že timhle jsem ti tu tvojí abstinenci moc nezkazila. Myslím si, že je moc dobrý tvoje rozhodnutí, že se mnou nebudeš nějakej čas komunikovat. Je to taková zkouška ohněm, ne? :)

      Vymazat
  3. Nazdar ty můj krasavče. Člověk ti chce napsat, že tvůj milovaný Bruce Campbell je fanoušek Spidermana a ono to nejde. Napsal bych ti sms, ale trošku jsem si doničil svůj už tak zničený mobil, tak to napravím, až si koupím nějaký nový. Do té doby se měj krásně.

    Tvůj nejkrásnější spolubydlící Petřík ;-)

    OdpovědětVymazat