čtvrtek 3. dubna 2014

OneNote vs Evernote

Microsoft nedávno nabídl zdarma součást svého Office a to OneNote. Viděl jsem ho v tom balíku už dříve, ale nikdy jsem neměl potřebu to zapnout a podívat se k čemu to vlastně je...

Teď když je zdarma a já zjistil, že je to stejné jako Evernote (jenž už pár let občasně používám) jsem došel k závěru, že bych to mohl zkusit.

Co to teda je? Pokud nevíte tak je OneNote (i Evernoteprostě a jednoduše poznámkový blok v cloudu. Můžete zakládat stránky, rozdělovat je do bloků a hlavně psát poznámky, přímo z webu vkládat obrázky, odkazy a články. Tedy věc hodná k přípravě materiálů pro nějakou vědeckou práci, projekt či ukládání receptů.

Evernote používám občasně již několik let, ale nemůžu říci, že jsem sním byl úplně spokojen... Přišlo mi to vždy takové těžkopádné ale i tak jsem se k němu vracel a ukládal si tam citáty i delší texty (které jsem nepotřeboval formátovat tzn mít v Google Docs) a občas i nějakou vlastní tvorbu ve formě plánovaných příspěvků na fóra, básniček, povídek či osobních zpovědí... Prostě takové ty věci. :)

OneNote mi na první pohled sice přišel docela nepřehledný ale na druhou stranu takový lehčí. Jednoduší. Brzy jsem se v něm zorientoval.

Takže jsem si po pár dnech zkoušení webové aplikace nainstaloval tu offline (k tomu jsem se u Evernote nikdá nedostal) a začal ji aktivně používat. Zatím je to asi týden, takže je brzo na nějaké velké soudy, ale určitě je to fajn. Hodíte si to na kraj obrazovky, píšete tam informace, zdrojové kódy, ťukáte seznamy i todočka...

Nechci říkat, že jedno je lepší než druhé, ale mě osobně vyhovuje svým designem (je to růžový!) a ovládáním spíše řešení od Microsoftu ale znám lidi, kteří dlouhodobě a spokojeně užívají Evernote a nemají potřebu měnit. 

Nabídnu dva obrázky:


A co vy? Používáte něco? Stačí vám Google? Anebo se na cloud můžete vykašlat?

5 komentářů:

  1. Používám OneNote a je to dobré :))

    OdpovědětVymazat
  2. Používám Keep (nebijte mě!) :D ale OneNote určitě vyzkouším, už jen proto, že ke své spokojenosti používám dlouhou dobu OneDrive, které je s touto službou úzce propojeno... Jen se v OneNote zatím moc neorientuju. Chce to čas...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Google Keep může být pro rychlé poznámkování fakt dobrý, ale na sepisování nějakých větších projektů asi není... Nevím, nezkoušel jsem ho. :)

      A OneNote je s OneDrive skutečně propojeno, vlastně tam máš všechny své poznámky uložené v jednom souboru. Souborů si můžeš udělat víc, zálohovat si je atp. Moc jsem se na to ale zatím nedíval, protože to není třeba. :)

      Vymazat
    2. Jop to propojení onedrive, office, outlook, onenote je hezké, jen někdy laguje no :)

      Vymazat
    3. Prosímtě napiš mi na skoula(at)outlook.com, nemůžu na tebe najít kontakt :)

      Vymazat