pátek 17. května 2013

Vzdělávání přes Internet

Už dávno neplatí doba kdy jste se něco naučili ve škole a pak s tím pracovali celý život. Naopak dnes je třeba se neustále vzdělávat, rozšiřovat si obzory a nebo se specializovat na konkretní témata. Zaměstnavatelé dnes berou jako samozřejmost jazyky, schopnost efektivní práce s počítačem a určitě i orientaci v daném oboru. Tituly samotné už nejsou tak zajímavé, tedy pokud nechcete pracovat ve školství či jiných státních zařízeni které se řídí jasně danými tabulkami. 

Tak proč nevyužít internet ke zvýšení své ceny na trhu práce nebo rozšíření svých obzorů?

Khanova Škola
Jedním z projektů, který se mi líbí i když se hodí spíše jako pomoc pro studenty než rozšiřování vzdělání neboť se věnuje hlavně matematice, fyzice a dalším vědám je Khanova Škola (https://khanovaskola.cz/), která je vlastně překladem Khan Academy (http://khanacademy.com/). Ve své podstatě se jedná o výuku pomocí videí, kdy učitel zapisuje příklady na tabuli a vysvětluje jejich počítaní a další věci. Bohužel pro mne zatím není přeloženo vysokoškolské matematiky příliš mnoho ale pro středoškoláky to může být velmi užitečné. 

Code Academy
http://www.codecademy.com/ je zajímavý a interaktivní způsob jak proniknout do webových programovacích jazyků jako je JavaScript, PHP či Python. Od toho posledního mám právě rozdělaný kurz a už se těším až na to budu mít více času. Způsob výuky je zajímavý v tom, že pouze nečtete text ale rovnou dané příkazy píšete do připraveného editoru. Začíná se od úplných základů leč v angličtině, ale to zájemce o programování snad neodradí

Coursera
Je opravdu zajímavý projekt, ve kterém mnoho známých amerických univerzit (a postupně se přidávají další) nabízí možnost odstupovat si u nich nějaký kurz skrze internet. Vždy jsou připraveny přednášky, kontrolní otázky, testy a někdy i projekty. Můžete se pustit do historie, počítačů, designu ale třeba také hudby. Jen je to samozřejmě v angličtině, což může být při takovém množství informací pro mnohé problém. Já sám jsem minulý rok zkoušel projít jedním kurzem, ale má angličtina byla trochu problém, dnes už by to šlo lépe a tak se do nějakého asi brzy pustím. (https://www.coursera.org/)

TED
Tedy sice není tak úplně zaměřen na konkretní vzdělávání ale najdete na něm spousty zajímavostí s různých oborů a koutů světa. Videa jsou v angličtině, povětšinou kratšího rozsahu ale často mají přístupné i české titulky. http://www.ted.com/

A samozřejmě je tu youtube, který vám velice snadno umožní naučit se například tvořit 3D grafiku, programovat videohry nebo si na něm můžete trénovat i angličtinu - takový Pan Duncan je docela sympaťák -> http://www.youtube.com/user/duncaninchina a nebo třeba Vsauce, který se opět věnuje spíše zajímavostem na kterých dává výklad z fyziky a jiných oborů, kterého překládají na videačesky: http://www.videacesky.cz/?s=vsauce a takových lidí, kteří se snaží zábavnou formou vzdělávat je v poslední době hodně. 

Také tu samozřejmě máme stovky specializovaných webů jako je www.jakpsatweb.cz, www.programujte.com, http://cgcookie.com/https://tutsplus.com/ atp. většinou tedy zaměřené na věci týkající se počítačů, ale určitě najdeme i vaření, vyšívání, pletení košíků a jiné činnosti. 

Edit: Přídávám Edx jako Coursera https://www.edx.org/ a vyjádření Microsoftu podporujího Khánovu Školu -> http://www.microsoft.com/cs-cz/news/msg/2013/Yes_we_Khan.aspx.

Učíte se i když nemusíte? Znáte nějaký jiné zajímavé vzdělávací portály? Určitě dejte vědět komentářem.



3 komentáře:

  1. Coursera zní z popisu zajímavě. Ale překvapuje mě, že ono další vzdělávání spojuješ především s internetem a se vzdělávacími portály. Asi je to deformace fakultou, ale za vcelku samozřejmé jsem považoval čtení odborných knih primárního charakteru doplněnou v případě zájmu sekundární literaturou.

    Tituly bych asi obecně neshazoval. :) Sice kvůli tomu nestuduji, ale přeci jen je to odznak toho, že člověk si na vzdělání našel čas a upřednostnil ho oproti praxi, což plně pracující člověk ani při vší snaze vzdělávat se nemůže trumfnout prostě proto, že nemá čas na vzdělávání se na plný úvazek. Každého člověka je ale potřeba hodnotit samostatně, takže titul může stejně dobře znamenat nic a jindy úplně všechno. :) V zásadě se mění jen tlak na schopnosti, které společnost od titulovaného vyžaduje, protože školní kontrola při vší své snaze stejně nestačí. Ono věčné vzdělávání, které někteří tolik opěvují, to je jen jiné vyjádření habitu, kterého by měl člověk během studia nabýt. Alespoň tolik tedy můj názor k té věci.

    OdpovědětVymazat
  2. Ono čtení odborných knih je fajn, nikomu to nezakazuji - i když je pravda, že u nás je v podstatná většina věcí řešena přes e-learning, ale tohle je článek o studiu přes internet... Tedy cesta vhodná i pro lidi, kteří se po večerech místo sledování televizních novin chtějí nějak rozvíjet. Tedy lidi, jenž jak píšeš nemají čas se vzdělávat na plný úvazek.

    Titul je fajn, ale už nemá takovou váhu jako dříve - alespoň v některých oborech. Chápu, že třeba v laboratořích atp. to vyžadují, protože tam jsou věci, které se asi člověk domácím studiem jen tak nenaučí. Ale jsou obory, kde ti je kompletní znalost teorie dobrá tak možná k učení ostatní ve znalostech teorie, ale v praxi má takřka nulový význam.

    OdpovědětVymazat
  3. Chápu. Jen to na mě působilo hrozně vyhraněně - asi jak tam nebyla zmínka o knihách (které se taky dají číst místo televize).

    Jsem z humanitně založené fakulty, takže k teoretickému studiu a jeho (ne)využití mám jiný postoj, ale chápu, co máš na mysli.

    OdpovědětVymazat