neděle 16. prosince 2012

Čteme jednu knihu za druhou


Původně jsem v tomhle článku chtěl vypsat všechny knihy, které jsem tento rok přečetl, ale protože se mi nějak pomíchali dokumenty (to je tak když člověk začne používat dropbox manuálně na x počítačích)  a tak nevím, kde mám aktuální tabulku knih, které jsem přečetl - ano, jsem blázen. Ale protože by to stejně nikoho nezajímalo, jsem se rozhodl to pojmout trochu obecněji, tak a to je ke zbytečnému úvodu snad vše. ;)

Čtení je samozřejmě fajn, už jen protože rozšiřuje slovní zásobu, pohled na svět nebo Vás "jen" pobaví…  Já rozhodně mohu doporučit, nečíst "furt to samé dokola" ať už se jedná o oblíbeného autora nebo žánr - jistě, máte jistotu, že Vás to bude bavit, ale tak trochu si uzavíráte prostor pro spousty dalších úžasných příběhů, myšlenek, dějových zvratů či poučení. 

Co vlastně čtu já?
Dalo by se stručně říci:"to co se mi dostane pod ruku", ale dle seznamu soudím, že rád čtu scifi - ať už je to akční šílenost od Kulhánka (podle počtu přečtených knih můj nejoblíbenější autor) nebo nějaké "normálnější" a samozřejmě mám v seznamu už i pár klasik jako "Já, robot" od Asimova a z poslední doby Den Trifidů. Samozřejmě jsem nahlédl i do Fantasy, kde jednoznačně vede A. Sapkovsky, se svým zaklínačem, ale objevil se tu už drobný náhled na Pratchetovu tvorbu a par dalších autorů. Pak tu vidím nějakou tu klasiku ve formě Čapka a dokonce i F. Kafku (čteno jen z vlastního zájmu, tedy až po maturitě) či podivnost "Betonová zahrada" a pak samozřejmě Orwel a jeho 1984 a Farma Zvířat. A nesmím zapomenout ani na trochu té motivační literatury, byznysové literatury a v poslední době také trochu ekonomie, jejichž souvislosti mi po několika letech jejího studia začínají docházet a překvapivě může být i zajímavá.

Čtení je určitě fajn a doporučuji ho každému - alespoň jednou za čas, i když mnozí lidé stejně jen odpoví "nemám na to čas" a raději stráví další večer prohlížením vtipných obrázků na facebooku :)

Čtete? Co? Proč?

4 komentáře:

  1. Bez knih bych asi umřela a hrozně ráda je hromadím. Zasekla jsem ovšem v době před dvěma sty lety, takže čtu takový ty věci, co jsou povinnými položkami v seznamu maturitní četby, ale to je podle mě doba, kdy to knihám svědčilo. A hlavně jsou krásně napsaný.
    Musím ovšem barbarsky doznat, že Den trifidů, 1984 a nic podobnýho jsem stále nečetla. Pořád mi chybí ten impuls, potřeba si to přečíst. I když věřím, že jsou to skutečně dobrý knížky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak mě napadá k té motivační literatuře - možná by se ti líbil Syndrom velkého od Thomas Hyllanda Eriksena. Antropolog se tam zabývá dnešní přesycenou konzumní společností:)

    OdpovědětVymazat
  3. *velkého vlka
    (pardon za multiplicitu :D)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tip, knih kritizující konzumní společnost není nikdy dost :D Našel jsem nějakou ukázku s jednou kapitolou, tak zkusím nahlédnout.

    OdpovědětVymazat