středa 14. března 2012

Bakalářka jedna zmatená

V mém původním plánu jsem ji touhle dobou měl mít hotovou. Leč osud tomu nepřál a nečekaně mizerné zkouškové a únor, kdy jsem z neznámých důvodů asi nenapsal ani čárku, mi ten plán zmařily.

Poslední týden jsem se ale rozjel a počet normostran pomaličku narůstá a jestli to tak půjde dál, tak bych na konci března mohl mít práci "hotovou" - bez korektur, dodělávek, oprav a přepisů.

Jak jsem se již zmiňoval pracuji na reklamní hře mé fakulty. Takže osnova práce vypadá zhruba následovně:


  • Co je to hra
  • Historie her
  • Reklamní hry
  • Design her
  • Vybrané prostředky
  • Vlastní návrh
  • Grafika
  • Programování
  • Test a dotazník

Takže vlastně lítám od "filosofie", starověkého egypta, přes konzole, po reklamní hry skrz Game Design Dokument mezi herními enginy až po vlastní tvorbu a mezitím si občas odskočím třeba k vizuálnímu programování. Mám to prostě splácané všechno do kupy a srovnat to do nějaké logické posloupnosti možná nebude jen tak.

Asi jsem se snad nikdy neoznačoval za grafika, ale musím říct, že v této oblasti jsem se snad již po xtém kompletním předělání grafiky, koupě a nastudování knihy a spousty další materiálu snad někam posunul - i když ne moc. Vždy něco udělám, udělám program a o dva dny později mi to přijde hnusné :)

Ještě horší je to ale s programováním... to se mi vysoké škole podařilo již tak moc znechutit, že se mi do toho fakt nechce. Naštěstí jsem si vědom, že jsem schopen tu drobnou hříčku co jsem si naplánoval udělat za víkend.

Jsem docela rád, že jsem si vzal pro mě zajímavé téma, i když nebude pro můj budoucí život asi nijak závratně užitečné. Teď bych ale možná zvolil jinak.

7 komentářů:

  1. Čo na tvorbu tej hry používaš? GM? Nejaký jazyk?

    OdpovědětVymazat
  2. Jop, zvolil jsem GM. V mé práci lehce nakusuji různé metody tvorby her a kapitolku jsem věnoval i vizuálnímu programování (jedno z témat, které jsem chtěl psát). Víceméně vyvíjím jakoby jednoduchou mobilní hru, takže takový funkční prototyp, ze kterým se pak bude dát v případě zájmu dál pracovat.

    Možná bych i teď řekl, že je to jen taková třešnička na dortu. Protože většina té práce se týka her, vývoje a designu obecně.

    OdpovědětVymazat
  3. Á, kolega :-) http://www.zacatecnik.wu.cz/?p=198 (za týden odevzdávám)

    OdpovědětVymazat
  4. Máš docela náročné téma, tak snad se ti podařilo ho zpracovat ;)

    Já osobně odevzdávám až na konci května, ale už toho mám docela dost, takže se nebojím, že bych to alespoň v nějaké použitelné podobě neodevzdal ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Podařilo, díky za zájem :-) Je možné nahlédnout na výsledek na : tvorbaher.cekuj.net. Zatím jen "binárka" (a video návod), po obhájení zveřejním kódy :-) Jinak s výsledek jsem spokojen (programoval jsem přes rok)...

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji, aktuálně nemám žádný linux, ale to je jen dočasné.. tak až budu mít, tak vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  7. VirtualBox a nebo na flash LIVE USB... :) Jinak je to Java, tak pak po státnicích udělám i Win. verzi... Zatím čau.

    OdpovědětVymazat