úterý 17. ledna 2012

Magic: The gathering

Už je to nějaký ten měsíc co mě kamarád přivedl k této známé, jednoduché a zábavné hře. Netušíte o co jde?

Dobře. Takže Magic je karetní hra, ve které hrajete za mága nějaké strany (lesy, hory, bažiny...) a pomocí různých příšer, lidí či mocných kouzel bojujete z jinými mágy.

Každý hráč má standardně v balíčku šedesát karet dle jeho uvážení (každou maximálně čtyřikrát) a dvacet životů k tomu. Karty se zamíchají, do ruky si jich vezmete sedm a můžete se pustit do hry. Abyste mohly vyvolávat creatury, kouzla nebo třeba artefakty potřebujete manu, kterou představují karty lesů, kopců, sopek, plání nebo třeba ostrovů, protože různé příšery jsou z různých míst.

Já už tak nějak osudem nejčastěji hraji za lesní bytosti, kde mám spousty mocných příšer s drtivou silou, které jsou podporovány několika elfy. Takovou mou taktikou je co nejdříve vyložit útočníky a do nepřítele mlátit každé kolo :)

Druhým mým balíčkem je pseudo vampíří balíček  ve kterém je vyloženě silných příšer málo, spíše se jedná o záškodníky, protože obsahuje hromadu mocných zabijáckých kouzel (Mrtvej, ten je taky mrtvej, někoho si zabij, zahoď tuhle kartu atp.).
Jestli je to drahé? Věřte mi nebo ne, ale často dostávám nakládačku od člověka, který za hru neutratil ani jednu korunu - základní balíček můžete dostat zdarma a opravdu se sním dá hrát ;) Já osobně jsem si pár karet koupil a další dostal, takže jich mám již pěknou hromádku (cca 400).

Pokud neznáte, tak určitě vyzkoušejte. Je příjemné si občas odsednout od počítače a dát si několik bitev před večeří - nebo skončit ve dvě ráno :D

7 komentářů:

  1. Doporučuji spíš Vampire. Promyšlenější, dokonalejší, hlubší a skutečně tam platí, že levný balík má šanci porazit dobře složený balík (což se o Magickách říct rozhodně nedá). Stačí jen lépe taktizovat.
    Autor stejný, jen hru vytvořil, řekněme, už vyspělejší.

    Pokud jde o Magicky, ty považuji za zabité od VII nebo VIII edice, to přišla i změna grafické podoby. Pardon, ale 8/8 za 5 man? To je výsměch. Stejně jako celá řada karet, která se změnami přišla. Pamatuji si 5/5 za 7 man atd.
    Navíc u Magicků skutečně platí, že když za to člověk nedá třeba 4 000, tak si s člověkem, který za to 4 000 dal nezahraje. Bavíme se o promyšleném stavění jednoho balíčku za tuhle cenu, ne o placení peněz při nákupu deseti záklaďáků. :)
    To u Vampire-ů to funguje tak, že i se záklaďákem lze dobrým taktizováním protivníka, který za to zaplatil mnohem víc peněz porazit.

    Ale takhle: Myslím to spíš jako doporučení a osobní názor. Hrál jsem prostě Magicky v době před změnou a změnu jsem nesnesl. Po objevení Vampirů mě ale nebaví ani hraní Magicek se starými kartami. Je to hra o náhodě, ne o taktice. O Vampirech bych tohle říct nemohl.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak o Vampire jsem ještě nikdy nezavadil ;)

    Ta 8/8 mi dala už párkát docela zabrat, protože pro její vyvolání musíš obětovat tři many. Ale přijde mi drsná, tak si ji v balíčku nechávám :)

    Já to hraji jen s pár lidmi, kteří mají balíčky na podobné úrovni, nějaké turnajové ambice nemám..

    Náhoda tam pravda je, teda vlastně je to prakticky celý o náhodě :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ono záleží jak ten balík hraješ. Jestli máš tu kartu jen jednu, asi je to trochu hazard - a to nemluvím o černých kartách, které za 3 many zničí libovolnou příšeru.
    Kdybys měl v balíku čtyři, vyplatilo by se zkrátka změnit poměr karet a man tak, aby tě podobné odhazování netrápilo.

    Osobně jsem zvyklý na, dříve docela atypickou, kombinaci modré a červené. Asi nejzajímavější balík pracoval s mana costem, kdy jsem hrál drahé a drsné příšery jakoby na dvakrát přes morph a k tomu jsem měl kouzla, která dávala tolik damage kolik je mana cost nejdražší příšery - třeba 9. Zároveň jsem měl většinu příšer spojenou se schopností land-cycling, takže se daly za manu nebo dvě discartovat a vzít si z balíku libovolnou kartu daného landu (když jsem třeba příšeru zrovna nemohl zahrát). Občas to bylo specifikované ještě trochu jinak. Většina samozřejmě flying. Buď jak buď mohl jsem s balíkem docela slušně pracovat. K tomu karty na vracení z hrobu, lízání karet, vytváření sekundárních balíčků během hry... S tím se pak dalo hrát relativně cíleně, ale prostě je to taková složitější přebíjená.

    Vampire: The Eternal Strugle je v podstatě jedna z mála her, která se vydává, protože si to fanoušci vyžádali. Jinak by se zrušila. Nejde z principu o tak masovou záležitost, protože je trochu méně svižná a musí se u ní dost přemýšlet, váhat. Je tam víc typů karet, více důležitých symbolů a v podstatě je dost náročné zničit jiného upíra. Takže se s nimi dá taktizovat a větší počet ne vždycky znamená výhodu. Zajímavé také je, že počet tvých životů - krev - se tam využívá jako surovina, kterou upíry oživuješ, takže když chceš upíra s 8 krví, což je dost silný upír, taky jich 8 zaplatíš. Je to tedy dost o váhání a rozvaze, protože silný upír na jednu stranu umožní hrát lepší karty (využívat jejich lepší dovednost), ale zároveň ubere životy... Dost často drahý upír také přináší nějaký politický statut, který dává hlasy v případném hlasování, což je taky zvláštní aspekt hry a jsou třeba klany, které se celé hrají hlavně přes politiku.
    No nic, prostě zajímavá hra a jestliže chceš zkusit něco hodně jiného, doporučuji. Není to ani tak drahé jako Magicky. Některé balíky se dají sehnat třeba i za 260kč.

    OdpovědětVymazat
  4. Všechny ty vyfocené zelené tam mám jen jednou + jeden velký pavouk ještě :)

    Modrý balíček se mi moc neosvědčil, měl jsem ho chvíli půjčenej... ale nebyl dle mě moc dobře udělanej. Lítání je samozřejmě super a proto nemám v zeleném ani jednu lítací a v černém asi tři :) Proti lítacím bílím hraji asi nejčastěji.

    A ti Vampíři vypadají opravdu složitěji, třeba si je někdy zahraji - zatím jsem se ale u Magicu nevyčerpal - jak vidno z toho, že mé balíčky nemají žádné taktické propracování ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak držím palce s propracováním. Určitě se to vyplatí trochu promyslet a některé podstatné karty sehnat dvakrát a nebo si zařídit způsob, jak je z toho balíku dostat snadno a hravě - třeba něco jako forest cycling u příšer nebo dalších karet. Jestliže v balíku 60 karet bývá 20 landů a 40 karet, doporučil bych jich s touhle kartou 25:35 a zařadit nějaký ten cycling abys měl jistotu, že to během hry dostaneš do ruky. Ideálně to spojit ještě s něčím co by přidalo křídla a nebo nějakou imunitu. A možná přeci jen zkusit kartu někde sehnat podruhé, protože stavět balík na jedné kartě je rizikové. Plus celkově by to chtělo ještě trošku promyslet co s tím balíkem chce člověk dělat. Zdá se mi totiž, že je to klasický zelený balík s hromadou nabušených příšer a možná je to herně trošku škoda, ale to je asi podle nátury hráče.

    Už jen zdůrazním, že nehraji (nehrával jsem) modrý, ale modročervený, tedy dvě "protichůdné" barvy dohromady.

    S čistě modrým se dá hrát jen pokud se složí určitým specifickým způsobem - např. se zaměří na listování v balíčku a na protekce. Ale to mě nikdy nelákalo, taková nefér hra. Často se hraje protekce proti kouzlům, to mě ale taky nelákalo.

    OdpovědětVymazat
  6. S tím zeleným máš pravdu asi si ho trochu překopu.

    S dvoubarevnýma jsem též zkoušel, ale nikdy mě nevycházely správné many :) Každopádně si chci ještě složit komplet červený, ale musím schrastit ještě pár land.. ale asi ještě zkusím udělat nějakou kombinaci - to nejlepší z černých a zelených by mohlo být zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  7. Dvoubarevný balík musí počítat s tím, že hrát karty, které budou chtít víc jak jednu konkrétní manu, je prostě problém. Ale málokdy se stane, že by hráč neměl alespoň jednu červenou a alespoň jednu modrou.
    Každopádně složit balík, který by byl dobrý proti všemu je náročné a vyžaduje to spoustu ladění.

    OdpovědětVymazat