čtvrtek 28. dubna 2011

Geocaching

Nějaké ty zvěsti jsem o této záležitosti slyšel již dávno, ale teprve před pár týdny mě to jako část přednášky o GPS, GALIEU atp. opravdu zaujalo. A začal jsem hledat další informace.

Představte si svět, ve kterém je stovky tisíc tajných schránek, které nesmí najít nikdo jiný, než ten kdo je hledá, protože ti ostatní by s velkou pravděpodobností provedli destrukci. Představte si, že mnozí lidé tyto schránky těžce hledají, strkají své ruce do každé škvíry, plazí se po zemi, lezou po stromech a chodí mnoho kilometrů... A když je plni radosti konečně najdou - zapíši do nich svá jména, vyfotí se a nakonec si je nahlásí na webu, aby dostaly jeden bodík navíc! A to je vše ;)

Svou první kešku jsem se vydal hledat teprve nedávno. Byla na kopečku nedaleko mých kolejí. S kolegou jsme lezli po stráni, klouzali dolů, prohrabovaly odpadky asi dobrou půl hodinku - neúspěšně. Další den jsem vyrazil s někým jiným, překontroloval jsem mapu a nápovědy - gps je na prd ať žije pamět a orientace! - a s občerstvením se daly na cestu. Tentokrát jsme opravdu prozkoumaly celej vrchol kopce, pěkně kolem bunkru a - opět jsme nenašly. :)

Trošku zklamaně jsme odešly a já další kešku hledal až cca dva týdny později na výjezdu s GISem v Klouboukách u Brna a jaká byla radost, když jsem se půl dením chození, vedení skupiny a meření různých geoudajů postavil k plotku (nápověda byla:"plot, ne země") stoupl na špičky a viděl! Taková malá krabička pověšená na drátu. Okamžitě byla v ruce a následně vznikla tato malinká fotka na HTC HD :D
Včera jsme pak našli další čtyři(z šesti) a opět byla sranda. Asi mám výbornou paměti na mapy a tak jsme hledaly jednu kešku asi o pět domů vedle :D A GPS ukazovala že máme jít někam do lesa :D Naštěstí jsem se pak srovnal a docvaklo mi to. Plazil jsem se kolem nějaké hospody a pak mi podle různého posunu souřadnic došlo kde to je. Lehl jsem a sebral. O tom, že další jsme hledaly mimo Brno o kilometr vedle než byla už se raději nebudu zmiňovat, aspoň jsme se prošli vlakovým tunelem.. a poslední jsme také úspěšně nenašli, i když po následně kontrole jsme byly na přesném místě.

Dlouho jsem hledal nějakou aktivitu mimo školu a computery a tohle je možná to pravé. Jednou za čas se projít po venku, podívat se na místa, které bych jinak nikdy neviděl a navíc je to zábava.

V české republice je podle následujícího obrázku opravdu kešek docela dobré množství a pár jich je i na Antarktidě - tak snad někdy ;)

2 komentáře:

  1. Zajímavá zábava. Kdysi jsem se to pokoušel dělat bez gps - se souřadnicovýma souborama z práce (pracuju se zaměřeníma JTSK od geometrů), mapou a pravítkem.. ale úspěšný sem moc nebyl, asi nebylo takové odhodlání :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, bez gps to není žádná sranda, včera jsem taky při čekání na autobus zašel hledat, ale neměl jsem moc času, tak jsem zase nenašel - ale furt lepší, než postávat na zastávce :)

    Já zatím neberu ani žádné mapy, prostě si to místo snažím zapamatovat a pak se orientuju, ale není to zrovna ideální.

    OdpovědětVymazat