sobota 8. ledna 2011

Nolanův temný počátek



Christopher Nolan má jen výborné filmy, alespoň by se to mohlo jevit podle jeho profilu na csfd. Já jsem viděl jen čtyři o první Insomnii se jen zmínim, protože jsem před chvíli ani pořádně netušil, že to natočil on, každopádně je to takový film, o němž vím, že jsem ho několikrát viděl, ale nepamatuju si ani název, takže bych bez přečtení obsahu nebo zhlédnutí obrázku vůbec nevěděl – ode dneška teda už ano, jestli to zase nezapomenu.

Druhým je pak Batman Začíná, u kterého jsem si pár minutek zdříml a vzpomínám si jen, že tam nějaká banda nindžů z tibetu chtěla z nějakého nesmyslného důvodu otrávit vodovod na druhém konci světa a hrál tam Cilien Murphy.

Třetí je vele-slavný Temný rytíř, u kterého jsem si opět pospal… Jediná nějak zajímavá scéna je asi ta v bance, kdy se postupně všichni postřílejí a zůstane jen z nějakého důvodu extra úžasný a zajímavý Joker… co na něm bylo super? Jo a ještě se tam ukázal Cilien a super auto tam jezdilo po střeše.

No a nakonec k tomu poslednímu, jenž vyšel teprve nedávno a vyvolal opět velký rozruch. Trailer nebyl špatný a tak jsem nějak měl v plánu film navštívit v kině… bohužel, nebo možná bohudík to nevyšlo. Film začíná zajímavou scénou, ale z totálně promrhaného potenciálu, protože obsahuje hloupý střih, jenž Vám okamžitě prozradí, že je to celé jen sen. Mnohonásobně působivější by byla scéna v „kuse“ s následným probuzením ve vaně a tou bitkou… následovala scéna s nabídnutím práce, která byla asi udělaná, aby diváka zmátla – vlastně jako celej film. Následuje neoriginální klasika s hledáním nového parťaka a příprava velké akce – nutno říct, že scéna kde Ellen vyrábí tunely atp., byla zajímavá. Někdy teď jsem odpadnul do vlastního snu, nebo to bylo už před tím? Nevím. Každopádně jsem se probudil a naprosto bez problému se znovu zařadil do děje… Znovu se objevil Cilian následovaly akční scény, spojené se skákáním do dalších snů a pak to všechno bouchlo. A ten ultra vychvalovaný konec, kdy nevíme, zda se mu to jen zdálo nebo ne? Vždyť jsme to v podobných obměnách viděly už tolikrát

Nejlepší film na světě? Nejlepší film roku? Dobrý film? Ano, třetí možnost by mohla sedět, protože Inception nám předkládá dobře zpracovanou akci, s pár originálními nápady, dobrými herci, zabalené v mnohdy zbytečně (a schválně) matoucím obalu, aby si diváci mohli říct, jak že to vlastně není geniální… není ;)

Mnohokrát zmíněný Cilian Murphy ;)

15 komentářů:

  1. Panečku, to je hodnocení skoro jako říct, že nové Ferrary je špatné, že je stejné jako všechna auta, protože má čtyři kola, dveře a volant. :D

    Jinač se na ten film asi podívej znovu a pozorně, protože ta scéna na konci vůbec není nejasná. :) A pokud si myslíš, že ano, pak tě film lapil do svých sítí. A mimo jiné právě proto, že je něčeho takového schopný, je z mého pohledu tak oceňovaný. :)

    Nakonec už si jen povzdechnu nad tou pózou, kterou u tebe vidím dnes a denně... Je to škoda, nejsi vůbec hloupej, ale tohle ti hodně škodí.

    OdpovědětVymazat
  2. Prostě mě udivuje jak moc je všude vychvalovanej což si podle mě zase tolik nezaslouží... Třeba na takovej District 9 se snad ve všech žebříčcích zapomnělo, a ten si pozornost určitě zaslouží (podle mě)... Ale uznávám, že jsem k Počátku přistupoval z velkými předsudky, takže znovu zhlédnutí je dost pravděpodobné.

    Ubrat trochu té arogance, výsměchu atp? Spíše jsem tak přemýšlel, že bych mohl ještě přitvrdit.. mno, jestli to ale ze mě dělá hlupáka, tak nad tím raději ještě popřemýšlím ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Spíš to často vypadá, že jsi nepochopil tu danou kritizovanou látku, což je z mého pohledu škoda.

    Jinak se mi taky nelíbí, když se něco chválí přes míru a občas je to skutečně nezaslouženě, ale občas zaslouženě a je potřeba to rozlišovat.

    Chápu, že je to problém, když občas chválí lidi jenom jako papoušci, aniž by vůbec věděli proč, ale tak jestliže vidím, že kritici nad něčím slintají, mělo by to vést k otázce: "Aha, proč? Někde tam asi bude něco pod povrchem a akce, kamera, střih, hudba, otevřený konec a v zásadě ani napojení na sny asi nebude to hlavní."

    Třeba příklad filmu, který je krásný na pohled, všichni nad tím slintají, ale jinak je to totální blbost, to je Avatar, tam je asi rýpnutí od věci. Sice je tam nějaký odkaz na ekologické myšlenky, možná i na mytologie, ale na kolik je to vědomé je věc sporu, stejně jako fakt, že pokud to tam vkládali vědomě, tak naprosto neuváženě. Nicméně, i Avataru se musí nechat, že jako odpočinkový mělký film je to teda pecka.

    OdpovědětVymazat
  4. Mno, tak zrovna Avatar jsem si před pár měsíci v půlce pauznul, že to dokoukám později - zatím se tak nestalo, a to se mi to líbilo ;)

    Možná jsem na hypování tak nějak alergickej... ale u Inception bych přidal, to že jsem u předchozích dvou vychvalovaných filmů tak nějak usnul a tak jsem prostě musel usnout i u tohohle ;)

    Přesvědčil jsi mě, zhlédnu to znovu a pěkně s nezaujatou myslí ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Je usnutí u filmu skutečně problém filmu?

    OdpovědětVymazat
  6. Mno, tak unavenej jsem nebyl... ale souhlasím, nemusí za to vždy film, zvláštní jsou případy kdy se spokojenej napapanej člověk, prostě položí na gauč.. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Ten tvůj nápad, že by scéna na začátku Počátku :) skončila probuzením ve vaně by byla supr ;) Jinak Cilian Murphy mi přijde strašně slizkej a nemám ho rád

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. To je možný, já ho právě ani neviděl v moc filmech, a tak nějak mi utkvěl v paměti (hlavně kvůli "28" a "noční let", špioni a biják, sunshine, batmani, inception, silent city), mno, není jich moc...

    Každopádně je pár filmů, na který se "chystám", protože tam hraje... a navíc se asi strašně rád převléká za ženy - prostě borec ;)

    A jaký je tvůj skromný názor na Počátek?

    OdpovědětVymazat
  11. Komenty jsem nečetl...

    Zdá se mi, že jsi krapet zaujatý :). Srovnávej filmovou scénu jako takovou... Stále ti to vychází někam okolo průměru? Já mám osobně Nolana za génia, který umí manipulovat s tvojí myslí a přesně ví, jak na co dokážeš zareagovat. A u Inceptionu se mu to povedlo.

    1. TO, že film je sen není jasné. Tato teorie dokonce byla vyvrácena... najdi si o tom něco, je to dost zajímavé.

    Batman Begins přinesl zajímavou zápletku, akční podívanou a spoustu skvělých nápadů. Dark Knight to neuvěřitelně rozvedl a vznikl tak jeden z nejlepších filmů všech dob. Geniálně pojatí hrdinové, skvělá zápletka a gradující podívaná. Samozřejmě proti gustu žádný dišputát :).

    Rozhodně od něj koukni ještě na The Prestige. Ten mě hodně očaroval a viděl jsem ho už mockrát.

    Ono na celý článek asi nejde moc říct. Chceš jít proti proudu a filmy se ti nelíbily. To je v pořádku :).

    OdpovědětVymazat
  12. Probíraly jsme, že se na to mrknu znovu... Mno, Batmani mě fakt nechytli, ale to ani ti staří, tam bude chyba asi v hrdinovy samotném, ale Prestige si přidám na seznam a třeba někdy bude příležitost ;)

    Proti proudu? Mno, pravda, že poslední dobou na sobě pozoruji zájem spíše o nezávislou, originální a béčkovou produkci ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Pokud máš rád Cilliana Murphyho, tak vřele doporučuji Městečko Peacock - hraje tam ... no prostě je to hodně husté! x)

    OdpovědětVymazat
  14. Jo jinak Inception mě taky moc nevzal, ale u mě za předsudky může jednoznačně to, že jsem nejdřív shlédl parodii v Southparku - takže jsem prostě nedokázal přistoupit na hru režiséra - vždycky se mi v mysli vynořila banda basebalových hráčů jak skáčou Carmanovi do snu... Přitom mám tyhle filmy rád, ale s tímhle to prostě nešlo x)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak na "Insheeption" se určitě podívám... asi hnedka dneska - snad mě po celodenním učení rozveselí ;)

    Peacock, díky za připomenutí, o tom filmu vím - ale nějak jsem zapomněl - a když říkáš, že husté ;)

    OdpovědětVymazat