neděle 13. října 2013

MS Fest Brno 2013

Tento víkend jsem dostal příležitost podívat se na konferenci MS Fest, která je jak je z názvu patrné věnována hlavně produktům Microsoftu, ale dostalo se i na jiné zajímavé témata. Konference se konala na FIT VUT stejně jako mnou několikrát navštívený Barcamp... Nabízí se srovnání a asi bych dlouze nepřemýšlel a řekl, že Barcamp vede - přijde mi intenzivnější (trvá jen jeden den), má více témat a pořadatele zajišťují i "mimopřednáškovou" zábavu ve formě stánku firem, soutěží a hlavně také občerstvení. MS Fest byl tedy brán spíše v "odbornějším" a "skromnějším" duchu ale i tak se našlo pár odlehčení. Celkově akci hodnotím kladně, protože hlavním cílem je si odnést nové informace a to se povedlo.


Tyto konference mám docela rád, neboť se na nich během jednoho dne mohu dozvědět více informací než během půl roku studia na vysoké škole... Jistě, nejdou tak do hloubky, ale to co mě skutečně zaujme se rád doučím sám. ;)

Stručně se pokusím shrnout přednášky, jenž jsem měl tu čest vidět. 

Frameworky pro vývoj Single Page aplikací
Dozvěděl jsem se co je to Single Page aplikace. Zjistil, že JS je opravdu docela používaná technologie a podíval se na možnosti jeho využití v různých frameworcích vhodných pro rozdílné projekty... Až mám pocit, že bych se v tomto oboru mohl trochu dovzdělat. Knockout, Angular.js, Backbone.js...

Vývoj Skype pro Windows 8
Jak se vyvíjí a jak vlastně fungují aplikace pro ModernUI neboli Metro. Ani ne tak z hlediska programování jako spíše funkčnosti, vlastností a použitelných metod. 

Fungování vývojového týmu v Microsoftu
Konkrétně vývojářů stojícími za Skypem. Hlavně jsem se dozvěděl něco více o Scrumu o nemž jsem občas slýchával. Až bude můj tým mít více než dva stále členy + jeden externista, tak určitě budu přemýšlet o zavedení nějaké z jednodušené podoby. :)

Windows Server 2012 Essentials
Serverům obecně se vůbec nevěnuji, ale řekl jsem si, že je na čase se trochu přiučit. Mám pocit, že tato přednáška mi dala opravdu docela dost informací... Sice stále nevím co bych dělal s těmi pěti rackovými servery/data story, které právě teď leží na zemi asi metr vedle mě, ale aspoň vím co se na ně dá nainstalovat. :D

Úvod do responsivního web designu
Povedená přednáška na pro mě zajímavé téma. Resp. web. design mi příjde jako hodně zajímavá věc a chystám se ho vyzkoušet... Vlastně jsem tak realizoval svůj poslední webový projekt, ale použil jsem hotové řešení a občas to bylo spíše na škodu... Teď už ale web dávno plní svou funkci a rýpat do něj nějak více už nehodlám, ale u dalšího projektu na tohle už budu myslet trochu více. 

Stejná aplikace na více zařízeních 
Možnost využít Visual Studio a hlavně stejný kód jak pro metro, desktop tak i win phone... Neplánuji to v brzké době dělat, ale třeba vývoj pro Metro bych si rád vyzkoušel. Takže jsem se dozvěděl nějaké ty funkční záležitosti a také co je XAML, o kterém jsem už párkrát slyšel ale nenapadlo mě si to vyguglovat. :)

Jak správně prezentovat
Povedená přednáška na zmíněné téma. Spousty typů, pravidel, doporučení i příkladů. Chystání prezentací jsem vždy bral spíše jako zábavu než "nudnou povinnost"... Takže jsem si rád poslechl další zajímavé myšlenky s tohoto oboru.

Řízeni sw projektů a komunikace se zákazníky
Pro mě bohužel jen pár podmětů k zamyšlení. Bohužel vím, že jednání s klienty mi moc nejde ale tady to bylo spíše s korporátní sféry mega projektů, takže moc použitelného v rámci "jeden na jednoho" jsem si příliš nenašel. 

Mám nápad za milión... Anebo taky ne
Dobrá přednáška do JIC na téma čemu se v projektu na začátku věnovat, jak zjistit zda to vůbec někdo chce atp. Povedené, správnou formou zábavné a vedoucí k zamyšlení... Považuji přednášku za příjemnou tečku.

Přednášek proběhlo během víkendu samozřejmě mnohem více (běželi čtyři naráz) a řádná většina jich byla zaměřená na věci kolem serverů atp. Všechny budou někdy později (jak už je pomalu zvykem) dostupné ke shlédnutí na internetu, takže bude možné si doplnit vzdělání i v klidu domova. ;)

Článek napsán a publikován přes Lubuntu. :)




2 komentáře:

  1. Sakra, proč sem o tom nevěděl? Je nějaký agregátor odborných konferencí, kde bych si třeba mohl vybrat město? Nebo jak ses o tom dozvěděl? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi týden předem "jen tak mimochodem" od spolubydlícícho... Třeba o Barcampu jsem se poprvé dovzěděl asi den dopředu, takže jsem se tam "zaregistroval" až jako pomocník... Je to divné, ale prostě se o těchto akcích skoro nikde nepíše. :(

      MSfest ale ještě můžeš stihnout v Praze a Ostravě.

      Bohužel o žádném agregátoru nevím, jen vím, že těchto akcí už mi taky pár uteklo. Je smutné, když se o nich člověk často dozví až z nějakého reportu...

      Vymazat