úterý 6. srpna 2013

Minimalismus v kuchyni

Určitě to znáte. Jdete s úsměvem na rtech umýt nádobí ale když už umýváte sedmý příbor, pátý hrníček a čtvrtý talíř tak vás to začíná pěkně štvát. Přemýšlíte jak je možné, že je to toho vždy špinavého tak moc? Jen tím, že máte příliš mnoho nádobí. 

Bydlím na bytě ještě s jedním kolegou a kuchyň mám na starost právě já. Je zajímavé, že přestože já používám jeden barevně odlišený příbor, dva hrnečky, skleničku a co nejmenší množství talířů tak jsem toho vždy umýval velké hromady. Zjistil jsem, že někteří lidé prostě tahají další a další nádobí a vůbec jim nepřijde divné, že naráz používají dva hrnečky, čtyři skleničky a tři talíře a to ani když tím mají obloženo vše kolem sebe. 

Udělal jsem experiment. Jednoduše jsem eliminoval nádobí téměř na minimum. Takže mi tu zůstali tři kousky příborů, polovina hrnečků atp. Zvláštní bylo, že si toho kolega vůbec nevšiml jen se párkrát podíval, že už žádný další hrnek k zašpinění není a tak si nalil vodu do skleničky ze které pil před okamžikem. Teprve později jsem ho o mé změně informoval a tak byla samozřejmě přijata.

Jaké z toho plyne ponaučení? Úklid ničemu nepomůže, neboť ty věci stejně zase znovu vytaháte. Je třeba  všechny nepotřebné věci odstranit s dosahu.

To bohužel nic nemění na tom, že i ten zbytek je třeba umývat. :)

3 komentáře:

  1. Pěkné pozorování a experiment. :) Ačkoliv já se tedy přiznám, že až na hrnce a pekáče (moc malý dřez a voda všude) jsem nádobí (než se doma objevila myčka) umýval rád bez ohledu na množství. Krásně si u toho člověk vyčistí hlavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já k tomu právě dlouhou dobu přistupoval s neochotou, ale postupně jsem se přes to dostal a teď už mi to také nevadí. Dnes už často tu trošku nádobí opláchnu i rád. :)

      Vymazat
  2. To já mám nádobí... A samozřejmě vždycky čekám, až je plný dřez a až pak se k tomu dokopu.. :(

    OdpovědětVymazat