sobota 6. dubna 2013

Třídit odpad?

Když se nad tím tak zamýšlím, tak množství odpadu, které vyprodukuji je asi značně podprůměrné (dle nějakých statistik prý průměrný Čech udělá ročně přes 350kg odpadu, přitom takový Němci jsou na dvojnásobných číslech), i když jsem si to nikdy nevážil. Vlastně jsem vůbec nikdy své okolí neznečisťoval, nepohazoval papírky na zem atp. Co si pamatuji z dětství tak jsem se jednou kvůli odhozenému fruku v botanické zahradě také lehce popral - byl jsem hroznej nervák :) 
Tak dnes jsem se tedy oficiálně rozhodl a svým činem také potvrdil, že začnu třídit. A Skutečně! Vykonal jsem tu dlouhou cestu za barevnými kontejnery. 

Má to vůbec nějaký smysl?
Když na to většina stejně kašle?
A pravděpodobně to stejně skončí na skládce? (dle konspiračních teorií)

Nevím, ale mám z toho dobrý pocit a to se počítá. 

A pár motivačních obrázků na závěr:


3 komentáře:

  1. Já si myslím, že to má smysl, o tom vyhazování na veřejnou skládku jsem už teda slyšel ani bych se tomu nedivil.. Já se teda hlavně musím mrknout na novém bydlišti, kde ty kontejnery vlastně jsou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Divím se, že začínáš třídit odpad až teď.. Třídění odpadu je základ, proto by to měli tlouct do hlavy dětem už v mateřské školce. Už jen odhození obalu od bonbónu v přírodě mě štve. A jediný co stačí udělat je, že si dáme např. zmíněný obal do kapsy a při první příležitosti jej vyhodíme do příslušného kontejneru nebo alespoň do popelnice. Nechceme se přece "topit" v odpadcích, jak v některých zemích. Musíme naši planetu chránit, aby si její přírodní krásy užili i další generace..

    V létě odpad v lesích zaroste trávou a křovisky není vidět, ale je tam a ještě hodně dlouho bude. Dokud ještě nezačalo jaro, doporučil bych podívat se do nejbližšího lesíku, určitě tam narazíte na malou skládku. Joo lidi jedou radši vyhodit odpad do lesa, místo aby třídili odpad a udělali pár kroků ve svém městě nebo obci.

    No mohl bych o tom psát román. V seriálu Futurama v roce 3000 třídí odpad naprosto ukázkově, roboty vyrábějí z plechovek od piva a plechovky od piva se vyrábějí z vyřazených robotů :D

    Třídit odpad je základ :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna dneska (když konečně svítí sluníčko) jsem si po ránu udělal foto-procházku a kochal jsem se... hned za rohem jsem našel skládku a za dalším rohem další. Ani do lesíku jsem nemusel. Jenže to je o přístupu:"co není moje, to je mě nezajímá".

    Určitě se mi líbí to co nedávno zkoušeli piráti: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=N_f4bRWM_EE Jen by to mohli podporovat trochu více.

    OdpovědětVymazat