pondělí 7. února 2011

Výměna procesoru v notebooku



Bylo nebylo, jednoho hezkého dne se k mému čtyři roky starému notebooku přiblížilo dvou-jádro. Nebylo tedy úplně první, ale to minulé se jen velice těsně (o jednu nožičku) nevešlo do patice a kladivo nebylo po ruce :)... Notebook byl znovu smontován a než přišel na řadu jiný procesor zůstal na krytu jen jeden šroubek - ostatních pět již putuje různě po světe, jeden z nich například cink-nul o stůl při jemném mlácéní do klávesnice, stejně jako několik kláves. Vraťme se ale k tématu. Nb pracoval z již s tři roky nainstalovaným systémem Winxp, který před operaci běžel už 32dní v kuse! Přičemž nacestoval spousty kilometrů, a byl plně využíván přibližně 16h denně - nezhroutil se. Leč bohužel si výměna procesoru vyžádala vypnuti. Poslední šroub z krytu vyjel jak po másle a od posledně uvolněný chladič také. Proběhla výměna a dvou-jádro zapadlo! Vyvstalo několik otázek např. Poradí si s ním deska notebooku, který patřil mezi lowend už v době výroby? Zvládne to bios? Shoří to?

Naštěstí všechno dopadlo dobře, jenže win doporučil instalaci ovladačů, aby zařízeni mohlo fungovat správně). Následovalo virtuální vložení disku, neb mechanika před mnoha lety nezvládla vypalováni za chůze - což je smutné, neb disk zvládl plnou práci i při chůzi (poskakování) po zoraném poli... Mno, instalace dopadla v dobře a počítač byl restartován. A tu se stala chyba!
Win nestartuje!
Nouzový režim nestartuje!
Obnova záchranného bodu nestartuje!

Takže win se kterým bylo několik let krutě zacházeno, jež vydržel i mazáni systémových souborů a častý dlouhodobý běh nakonec zabila instalace oficiálních ovladačů, která dopadla dobře... je to smutné, ale podle později zjištěných informací je to běžné.

Naštěstí jsem si cca týden předtím nainstaloval Ubuntu 10.10, běžící na novém a zajímavém grafickém prostředí Unity. V podstatě se trochu tváři jako mobilní OS. Což se mi opravdu libí, bohužel jsem byl velice hamižný a systému přiřadil pouhé tři gigabajty, takže se po doinstalováni pár aplikací setkávám s otravným hlášením o padesáti zbývajících megabajtech. Jinak mě system zaujal, je velice použitelný a jsem rád, že si ho takto musím "ošahat" - blíže ho popíšu v nějakém článku.

Ale samozřejmě musím vyřešit win - asi zkusím w7 - až si někdy zažádám o licenci, ale zase si říkám aby mi zbytečně nevytáhlo nově nabitý výkon (a nebyl jsem na tom jako předtím), neb dvoujádro (1,66Ghz 2Mb cache) patří již mezi starší kousky (novější už nepasuji) abych si při tom střihu videa a podobných záležitostech pomohl - na hry mám Onlive, starší kousky a freeware.

Jsem zvědavý jak výrazné bude zlepšení - jestli nějaké ; )

2 komentáře:

  1. chci se zeptat, ten procesor sis měnil sám?

    OdpovědětVymazat
  2. Není to žádný problém, v podstatě jen odděláš zadní kryt - záleží na typu notebooku a sundáš chlazení... Ale úplně sám jsem to nedělal - dával mi ho tam bratr, který mi ten procesor sehnal.

    OdpovědětVymazat