středa 2. února 2011

Hrozný? Mno,

Chtěl jsem Vám povyprávět o tom, jak se mi nedaří, všechno se hroutí a nevychází, ale než jsem se k tomu dokopal tak to přešlo a teď už to nevidím tak pesimisticky.

Jak jistě víte zkouškové je v plném proudu neboť jsem včera šel na řádný termín z počítačové grafiky, ano opravdu jsem byl 1.2. na prvním termínu, proč? Protože jsem dlouhou dobu nebyl schopen sednout a udělat nějakou scénku (obrázek níže), možná protože jsem se rozhodl použít legální cestu – Blender, místo na cvičeních používané a uživatelsky velmi příjemného Rhina. Bojoval jsem s Blenderem tak nějak v průběhu semestru, ale pořád se mi nedařilo nic kloudného stvořit – ústředním motivem muselo být něco s dříve prezentovaných piktogramů – poté jsem dostal nápad a za chvíli dal dohromady ten domeček se sekerou… Ten jsem odeslal společně s fraktalem a čekal na zápočet, leč bohužel mi jako na potvoru nepřišel e-mail s upozorněním na změnu v záznamu v ISu, který normálně chodí i v případech kdy se nic nezmění a tak jsem si včas nevšiml, že mám poslat rendery v jiném rozlišení, tak jsem tedy prozkoumal Blender ve snaze zjistit jak výsledek vyblejt do souboru – předtím jsem používal printscreen :D Následující den jsem vstával v šest hodin, abych se mohl případně ještě přihlásit a mačkal jsem f5… zápočet jsem dostal až o den později. Zkoušku jsem samozřejmě úspěšně složil, protože jsem byl schopen naučit se všechny algoritmy komprimace, ořezávání obrázků, vykreslování, stínová, ukládání modelů a podobné strašně užitečné věci.

Dneska jsem si zaskočil na ústní s počítačových sítí, kde jsem se sebe udělal pěkného vola, ale protože mi prostě jedna část testu vždycky dopadla o bod hůře, nebylo jiné možnosti. S klidným svědomím můžu říct, že na sítě jsem se opravdu ale opravdu moc připravoval, učil jsem se, projížděl jsem přednášky od zespoda i seshora a dělal si u toho výpisky, protože jsem věděl, že to není zrovna moje silná stránka… Takže mě pochopitelně první pokus zklamal a druhý ještě víc (zbytek testu jsem si zlepšil). Na praktickém zápočtu jsem bez problému zapojil a nastavil dvě Vlany pro menší síť ze dvou switchů, ale teoretickou část jsem si dal dvakrát… Neměl jsem problém naučit se SMTP, FTP, SSH, FDDI, DHCP, LAP, PPP, L1-L7 a čtyřicet dalších vzájemně propojených zkratek a podobných hovadin, ale když se mě někdo zeptá jaké Bity IP záhlaví jsou nastaveny na jedna při navázání tcp spojení? A právě s tím jsem dneska bojoval… Nakonec jsem to zvládl velice těsně, zřejmě kvůli DNS, TLD, SLD a reverzním dns záznamům, kde jsem se trochu chytal. Uff, mám sítě za sebou a dvojku si dávat nebudu ;)

Zítra mě však čeká pěkná sračka – Programovací techniky. Ne, že by mi vadilo programování. Ne, že by mi vadil pascal. Ale když většinu předmětu tvoří v realitě snad nikdy nepoužitelné věci, tak se mi to nelíbí. Neříkám, že jsem se v předmětu pár zajímavostí nedozvěděl, určitě ano, ale kdyby nám daly alespoň nějaké skripta, nebo alespoň přednášky. Víte, jak si představuje kolega přednášku s programování? Textový soubor s nadpisy a necelými a nefungujícími zdrojovými kódy, které komentář neviděly ani zdálky.

Malá ukázka, něčeho jednoduššího:

O rekurzi

Vstup: řada čísel, výstup: součet vstupní řady.

S = a1 + a2 + ... +aN

S:=0;
while {není konec dat} do begin{získej hodnotu a}
S:=S+a
end;

Jiná definice:
Si = Si-1 + ai
S0 = 0

Na skriptech se už prý tři roky chystají usilovně pracovat, leč zatím nedaly dohromady ani jednu větu, neboť čekají na schválení (a zřejmě finanční odměnu)… Asi bych se být vytížený profesor, taky nezatěžoval s přípravou studijních materiálu, když si mimo výuku můžu hrát v kabinetu solitare. Kdyby alespoň ty přednášky! Jak rád vzpomínám na C++, kde byly dobře a přitom jednoduše udělané, takže fungovaly i bez výkladu, a není problém do nich nahlédnout a cokoliv si dohledat.

Nezbývá mi bohužel nic jiného než si procházet zápisky se sešitku a „přednášky“ na netu, abych si zítra mohl znovu vyzkoušet stvořit odpověď na otázku typu:

Uvažujte abstraktní datový typ "Řídké pole", jehož složkami jsou celá čísla s majoritní hodnotou maxint. Rozsah možných indexů pole je -miliarda až plus miliarda. Pro představu uvažujte, že v takové struktuře je typicky uloženo nejvýše půl promile jiných než majoritních hodnot. Implementaci proveďte tabulkou s rozptýlenými hesly, kde klíčem bude index prvku v původním poli. Napište pouze operaci s názvem Hodnota, která dodá hodnotu uloženou v řídkém poli na základě zadání indexu v jejím parametru. Je-li zadán index mimo stanovený rozsah, operace zavolá proceduru Error, jejíž tělo nezapisujte.
Ovšem neříkám, že se to udělat nedá a že bych tomu nerozuměl, leč mě předmět tak nebavil, až jsem se na to takříkajíc vy*ral, takže případné opakování bude jen má chyba ;)

Ale ne jen školou živ je člověk. Například mi dělá neskutečnou radost, že můj čtyři roky starý notebook, se tři roky starou instalací WinXp běží už 31 dní v kuse! A to bez problémů. Teda nedávno jsem smazal nějaké systémové soubory, tak jsem se potýkal s hláškou o vložení instalačního Cd, ale dostatečně jsem to ignoroval a tak to zmizelo: D Ale zítra budu muset stroj zřejmě vypnout, neb by měl přijít nový procesor a tak se ho znovu pokusíme zapojit… Minule se skoro povedlo, bohužel testovaný procesor nechtěl zapadnou úplně – na jedné straně byl přehozen jeden takový ten pozlacení hajzlík… Tak třeba to tentokrát vyjde a upgrejduju na dvoujádro. Což nechci kvůli hrám, na to stačí starší či free kousky a Onlive, na kterém jsem si dneska zapařil The Ball postavený na UDK. Ze začátku mě to moc nebavilo, ale se složitějšími hádankami se to zlepšovalo a tak jsem si nakonec ten jeden level a kousek druhého docela užil. Dvoujádro chci hlavně kvůli videu, ono je sice hezký když máte HD videokameru, ale když Váš stroj má problémy to přehrát – natož stříhat – nemůžete to jaksi patřičně využít.

Mimoto se těším, až si zase udělám čas na napsání článků, jejíž témata mám v poznámkovém bloku už dlouho. Během zkouškového jsem se zmohl na jeden článek pro Krevetu, jeden pro Poweron a kupu malinkatých pro peníze. Ono psát za peníze je docela fajn pocit, i když je to jen almužna, ale zkusil už jsem i GhostWriting (7400znaků) a to bylo o něco lepší. A s tím se pojí jeden problém – a to nepřístupný PayPal s odměnou – je to opravdu hrozné, dokonce jsem svou totožnost potvrzoval i přes telefon – jediná jejich rada je „založení nového účtu“, takže to vypadá, že jsem o ty peníze asi navždy přišel… No, mám se svým psaním (i když můžete namítat, že je na hrozné úrovni) ještě nějaké plány a proto občas studuji i teorii. A také bych už měl dodělat tu učebnici co je skoro (ještě práce jak na kostele) hotová a těch pár osob co jí vidělo mi potvrdilo, že něco takového by se jim opravdu hodilo.

Dále je tu Quite, ano ten projekt od kterého jsem si dost sliboval, leč zatím to není úplně ideální, ale je to můj první Startup, takže jsem nasekal mnoho chyb, ale ze zkušeností se člověk učí. Zde jsou jak po stránce propagace (máme i placenou reklamu na stránkách s autoservisy :D) tak i moderování, kamery (chystám se do praxe uvést modré plátno) a věcích co jsou s tím projektem spjaty.

Můžete mi asi trochu vyčítat, že se poslední dobou už moc nevěnuju tvorbě her a je řeknu, že je to pravda, ale předpokládám, že to je hlavně kvůli škole – člověk pořád přemýšlí, něco programuje a dělá podobné věci, že pak nemá moc náladu to dělat i ve volném čase. I když nápady na hry stále jsou a shromaždují se v pomyslném šuplíku – nedávno jsem třeba vydržel dobrou půl hodinku pracovat na té mé slavné logické hře a bavilo mě to, ale ta chuť prostě moc není. To ovšem neznamená, že na to už kašlu. Na další semestr jsem si sice naplánoval dost práce (ne jen školy), ale byl bych rád, kdybych dodělal tu logickou hru a minimálně začal jeden projekt, který mě začíná už i strašit ve snech: D

Nepředpokládám, že se mnoho z vás dostalo až sem, tak jen dodám, že jsem třeba vypomohl založení české fan stránky o Cloncích – taková ta vcelku slavná Indie série – viz. www.clonk.4fan.cz . Ale k nadpisu článku bych ještě přidal situaci s mým nejoblíbenějším pejskem, který zničehonic dostal cukrovku, oslepl… (shodou náhod jsem právě na toto téma psal dělal ten GhostWriting), ale už je stabilizovaný a jestli si to udrží, tak s námi ještě mnoho dalších let pobude. Mno a teď mě ke všemu začíná štvát ten mizerný editor článků na bloggeru, který mi neustále rozhazuje článek, který je hrozně ale opravdu hrozně dlouhý...

Takže u dalšího článku nashledanou.

4 komentáře:

  1. To je na tebe sakra dlouhej článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. :) dlouho jsem nic nepsal tak se toho naskládalo ale hlavně jsem se do toho "zaseknul" a nemohl se odtrhnout ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak gratulace k úspěchům, držím pěsti na další úkony. :)

    Jinač:
    Kde přesně jsi prováděl ghostwriting? To by mě docela zajímalo. Zvědavý bych byl i na zaměření učebnice.

    OdpovědětVymazat
  4. Ghostwriting jsem dělal pro bývalého majitele webu na který píšu recenze aplikací pro Android, jednoduše mi napsal, zda bych nebyl schopen napsat článek na téma o určité délce... Ani nevím do čeho nebo proč to potřeboval. Kde by se daly sehnat další zakázky ale bohužel netuším.

    Učebnice je o programování, základem bylo c++ snadno a rychle(v upravené podobě), ale samozřejmě je přidána i teorie, opengl, Gui, rychlé tipy, příklady a hromady dalších věcí. Mno, kdybych to dokončil v původním smělém plánu, tak už jsem mohl mít pár prodaných výtisků ;)

    OdpovědětVymazat