pátek 9. října 2009

3 týdny na vysoké

Tak už jsou to tři týdny, co chodím na vysokou a proto bych chtěl sepsat mé dojmy. V porovnání se střední je to opravdu úplně něco jiného, nečekejte, že se Vám tady bude někdo nějak extra věnovat, a o nějaké oblibě taky nebude moc řeč, každý vyučující tady má stovky studentů… snad jen na cvičení na které se musí chodit (na přednášky ne) se probírají předměty ve dvaceti lidech, takže tam se vám občas rádi něco vysvětlí, no každopádně za dvě hodiny proberete zhruba tolik co na střední za tři měsíce.

Nemohly se rozhodnout, zda je lepší jako první učit strukturované programování (např. Pascal), nebo objektové (např. C++) a proto se učíme oba dva způsoby na jednou. Dále pak máme „základy výpočetní techniky“, kde se vlastně probírá Word, psaní seminárních prací, historie počítačů a v budoucnu práce se složkami a soubory, teoreticky i na Linuxu, takže to je v celku pohoda, na rozdíl od „Teoretické informatiky“, která spočívá v převádění vět do logických výroků a následného počítaní jedniček a nul. Dále máme „Podnikovou ekonomii“, ze které udělalo minulej rok zkoušku 21lidí z 96 (Myslím, jen můj obor), takže ačkoliv se zdá být jednoduchá, dá zabrat. Angličtina vypadá by měla být v klidu. No a jako poslední jsem si nechal předmět, se kterým jsem se neměl rád i na střední, a přesto že jsem z něho udělal přijímačky a na maturitu dostal za 2, mám z něho největší strach – Matematika, a to hlavně protože neumím počítat :)

A jak se mi tam vlastně líbí? Docela dost, navíc je moje fakulta „nově“ postavená, moderně vybavená ale i celej areál je fajn, protože je to vlastně takovej malej park, navíc není problém přejít do vedlejší fakt dost velké „zahrady“ plné stromů, kytiček, laviček, jezírek, pergol, trávy atp. Kolej mám taky dobrou, (nepředstavujte si to jako intr. Tady vás nikdo nehlídá a není problém odejít v sedum večer, vrátit se v sedum ráno, dvě hodinky si zdřímnout a pak hurá do školy) takže jediné na co si stěžuju je ta matika ;)


6 komentářů:

  1. Perfekt, jsem rád, že se ti líbí, snad ti to něco přinese. BTW: koukám, že to je krapet jiný, než vysoká grafická :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je fajné, že ses v tom nějakým způsobem našel :) Jednoho takový článek povzbudí a budoucnost se nezdá až tak zlá :)

    Bedikk: Tak u grafiky si uvědomují, že kdyby k tomu pustili moc lidí, tak za chvíli není pro grafiky dost práce, tak raději na umělecké obory vezmou 3-5 lidí a mají klid :D Nicméně co jsem tak slyšel od lidí co pracují v oboru, většinou stačí střední grafická a uplatnění je široké, ta vysoká už je taková třešnička na dortu, prý v podstatě zbytečná... tak těžko říct...

    OdpovědětVymazat
  3. Likandro: No, tam jde o to, že v tomto oboru se o tebe profesor prostě musí zajímat, musí vědět jak přemýšlíš atd. Vysoká grafická určitě má smysl. Přecijen, střední je fajn, můžeš najít uplatnění, ALE .. 1. Dnes dobrý post bez titulu neseženeš.
    2. S tím, že si na vejšce vybereš ateliér, tak tím se nějakým způsobem zaměříš, což dál potřebuješ při výběru práce. Střední je zaměřená tak nějak na všechno.
    3. Na vysokou bych šel už jen z toho důvodu, že už nikdy v životě nebudu mít možnost dělat takovéto všemožné věci. Po škole prostě budete dělat svoji práci.
    4. Další výhodou jsou stáže a workshopy. Díky škole se dostanete do jiných zahraničních škol a je možnost poznat, jak přemýšlí jiné národy. Dám příklad: Poláci jsou typičtí svým kresebným designem. Američani senaopak zaměřují hlavně na písmo atd :).

    Podle mě vysoká škola smysl má, samozřejmě tenhle názor asi bude dost subjektivní. Hlavně vysoká je dobrá i v tom, že se na ní mají ohromnou šanci dostat lidé i třeba z gymplu, jelikož neberou ty, co mají nejlepší práce, ti co nejlépe kreslí atd. Berou ty, co dokáží graficky myslet :).

    OdpovědětVymazat
  4. Neříkám, že nemá smysl, ale že co jsem slyšel, tak uplatnění, a ne zrovna malé, se dá najít i bez toho...
    Ale jinak nezbývá než souhlasit : )

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nám taky říkaly, že programátor může mít i střední, ale když má vysokou je větší šance dostat se k zajímavějším projektům ;)

    Předpokládám, že u grafiky to bude podobné.

    OdpovědětVymazat
  6. O to právě jde :). S vejškou máš spoustu perfektních příležitostí.

    OdpovědětVymazat